Echinocțiu 2022: Azi vine oficial toamna! Aflați la ce oră

Ca în fiecare an, la începutul ultimei decade a lunii septembrie atenția ne este îndreptată spre momentul în care pașim în toamna astronomică. Acesta este momentul echinocțiului de toamnă, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°. 

Anul acesta, toamna astronomică a început deja azi, 23 septembrie, la ora 4 dimineața! Mai precis la ora 4:04, ora României. Ce este un echinocțiu? Termenul se referă la două zile ale anului (21 martie și 23 septembrie), în care Soarele se află pe traiectoria ecuatorului celest și când ziua este egală cu noaptea. De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs la 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des însă la 22 sau 23 septembrie.

Potrivit Observatorului Astonomic “Amiral Vasile Urseanu”, echinocțiul de toamnă reprezintă momentul în care Soarele trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu ecuatorul ceresc. Punctul echinocțiului de toamnă, numit și „punct autumnal” , se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică. Aflându-se deci la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților.

Ziua devine tot mai scurtă iar noaptea tot mai lungă

Singurele excepții le întâlnim în regiunile polare, în zona polului nord incepând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primăvară. În emisfera sudică a Pământului, data de 23 septembrie marchează începutul primaverii.

După echinocţiul de toamnă, ziua devine tot mai scurtă iar noaptea tot mai lungă, până la solstiţiul de iarnă, din 21 decembrie 2020. Cuvântul “echinocţiu” derivă din latinescul “aequinoctium“, format din “aequus” – “egal” şi “nox”, “noctis” – “noapte”. Potrivit tradiției populare, după cum va fi timpul în această zi așa va fi și anul viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...