Eclipsa de Soare, urmărită de la Observatorul Astronomic din Galați. Va începe în jurul orei 12 și 30 de minute

Vremea bună din aceste zile este un cadou pentru pasionații de astronomie, care vor putea observa în cele mai bune condiții eclipsa parțială de Soare care se va produce marți, 25 octombrie, la orele prânzului.

La Galați, eclipsa va putea fi urmărită cu ajutorul instrumentelor optice de la Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răzvan Angheluță”.

Potrivit purtătorului de cuvânt al complexului muzeal, Florin Matei, „cu ocazia acestui eveniment Observatorul Astronomic va fi deschis pentru public începând cu ora 12.00 urmărirea eclipsei cu instrumentele optice din dotare putând să se facă în condiţii de siguranţă, dacă cerul va fi senin”.

Eclipsa  va fi vizibilă în Europa, Asia şi nord-estul Africii. La Galaţi, eclipsa va începe la ora 12.00,  26 de minute și 35 de secunde şi se va  la ora 14.00,  52 de minute și 17 secunde.

Pe teritoriul României, momentul maximului şi valoarea magnitudinii eclipsei vor fi diferite, în funcție de locație. În vestul țării, momentul maximului va fi la ora 13 şi 28 de minute, magnitudinea eclipsei având valoarea de 0,44. În estul țării, maximul eclipsei se va produce la ora 13 şi 42 de minute, cu o magnitudine de 0,54.

Următoarea eclipsă de Soare vizibilă din România va avea loc pe 29 martie 2025 şi va putea fi observată doar în zona vestică şi nordică a României, magnitudinea fiind foarte mică, de 0,04.

O eclipsă parțială se Soare vizibilă de pe teritoriul României s-a mai produs pe data de 20 martie 2015, atunci Soarele va fi acoperit de Lună în proporţie de 50 – 63%. Valorile procentuale (%) se referă la acoperirea Soarelui de către Lună care poate fi observată dintr-o anumită locație.

O altă eclipsă de Soare vizibilă de pe teritoriul României s-a mai produs pe 4 ianuarie 2011, când Soarele a fost acoperit de Lună în proporție de 75%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s în București EXCLUSIV

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s, da ați citit bine. Ieri am avut parte de cea  mai urâtă experință pe care o puteam...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...