Eclipsă parțială de Lună, sâmbătă seara, în România

Publicat: 28 oct. 2023, 21:40, de Florentin Lucaniuc, în ACTUALITATE , ? cititori
Eclipsă parțială de Lună, sâmbătă seara, în România

Spectacolul astronomic este așteptat să aibă o durată de 4 ore și 28 de minute, eclipsa atingând faza maximă timp de aproximativ o oră și 19 minute.

Potrivit specialiștilor de la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu, acest spectacol lunar se va desfășura sâmbătă seara, în timp ce Luna își va găsi reședința cerească în constelația Berbecului. Se anticipează că evenimentul va oferi o privire rară asupra dansului cosmic dintre Pământ, Lună și Soare.

Fazele eclipsei

Fazele eclipsei parțiale de Lună vor începe la ora 21:02, la aproximativ două ore după răsăritul Lunii. În timpul etapelor inițiale ale eclipsei, nu se așteaptă ca aspectul Lunii să se schimbe semnificativ, deoarece penumbra Pământului, partea exterioară a umbrei, este relativ transparentă în acest moment.

În momentul în care ceasul va bate ora 22:00, aproape de apogeul eclipsei, observatorii atenți vor observa o schimbare distinctă a suprafeței lunare. Porțiunea inferioară a Lunii va adopta treptat o nuanță diferită față de jumătatea sa superioară, creând un spectacol captivant din punct de vedere vizual.

Eclipsa va atinge amploarea maximă exact la ora 23:14, Luna fiind înghițită în întregime de crepusculul terestru și învăluită de umbra Pământului cu aproximativ 7%. Acest moment este pregătit să fie punctul culminant al eclipsei, o priveliște de admirat pentru toți cei care își vor îndrepta privirea spre ceruri.

După maxim, Luna își va recăpăta treptat luminozitatea obișnuită și culoarea naturală, eliberându-se în cele din urmă din umbra Pământului la ora 23:53. Spectacolul ceresc se va încheia în momentul în care Luna va ieși din penumbră, reluându-și înfățișarea luminoasă la ora 1:27 a.m.

În medie, eclipsele de Lună au loc aproximativ o dată pe an, în timp ce eclipsele parțiale de Soare se manifestă la nivel global la fiecare 3-5 ani. Eclipsele lunare, precum cea care se desfășoară sâmbăta aceasta, durează în mod obișnuit în medie 4-5 ore, oferind timp suficient pentru ca entuziaștii să savureze splendorile cerului nopții și minunile cerești care îl împodobesc.

content-image