Eclipsă totală de Soare 2024. Vom fi martori la un eveniment astronomic extrem de rar

Publicat: 22 mart. 2024, 13:36, de Cezar Andrei, în ACTUALITATE , ? cititori
Eclipsă totală de Soare 2024. Vom fi martori la un eveniment astronomic extrem de rar
Eclipsă totală de Soare 2024

Eclipsa totală de Soare 2024 va avea loc la începutul lunii viitoare. Este un eveniment astronomic extrem de rar datorită activității intense a suprafeței solare.

Eclipsa totală de Soare se va produce pe data de 8 aprilie și va fi vizibilă, mai întâi, în Mexic. Apoi își va continua drumul prin SUA, apoi va părăsi America de Nord pe coasta Atlanticului.

Citește și: Cum influențează eclipsa starea oamenilor

Potrivit NASA, acest eveniment astronomic va fi diferit de celelalte eclipse de Soare de până acum. Oamenii de știiță spun că stratul exterior al Soarelui (coroana) va fi mai vizibil față de eclipsa totală de Soare din 2017 datorită activității crescute a astrului de la momentul evenimentului.

De asemenea, eclipsa totală de Soare de anul acesta va fi vizibilă cu aproape două minute mai mult față de cea din urmă cu 7 ani. Durata cea mai mare va fi de 4 minute și 28 de secunde, în apropiere de orășelul Nazas, din statul Durango, din Mexic.

În Statele Unite ale Americii, umbra lunii va trece direct, printre altele, pe deasupra orașelor Dallas, Cleveland și Buffalo.

Eclipsa totală din 8 aprilie se remarcă și prin faptul că este singura din secolul al XXI-lea care va fi vizibilă în toate cele trei țări nord-americane: Mexic, Statele Unite și Canada.

Eclipsa totală de Soare 2024. Unde poate fi văzută în Europa

Eclipsa va fi parțial vizibilă în Svalbard (Norvegia), în Islanda, în Irlanda, în sud-vestul Marii Britanii (Anglia, Țara Galilor), în nord-vestul Spaniei și Portugaliei, în Azore și în Insulele Canare.

O eclipsă de soare este un eveniment astronomic în care Luna se interpune între Pământ și Soare, blocând astfel temporar lumina acestuia. Luna, Pământul și Soarele se aliniază perfect într-o configurație cunoscută sub numele de ”conjuncție”.

Există două tipuri de eclipsă de Soare:

  • Parțială – apare atunci când Luna acoperă parțial discul Soarelui.
  • Totală –  apare atunci când Luna acoperă complet discul Soarelui, creând o umbră numită ”umbra totalității” pe suprafața Pământului.