Eco Sud gestionează cu succes sistemul de management integrat al deșeurilor din Județul Bacău

Ca țări aflate la periferia UE, România și Bulgaria au devenit adevărate paradisuri pentru eco mafia deșeurilor. Profitând de un stat slab, bântuit de corupție, caracatița mafiei italiene a gunoaielor și-a întins brațele lungi până în țara noastră, producând adevărate dezastre ecologice, cu poluare masivă, ape infestate, mirosuri pestilențiale – adevărate bombe cu ceas pentru sănătatea publică.

Bacăul este însă un caz cu final fericit. După o investiție de 44 milioane de euro, județul din estul țării a devenit unul din puținele care deține un  Sistem Integrat de Management al Deșeurilor Solide (SMID). Cu alte cuvinte, un sistem ecologic pentru depozitarea și tratarea resturilor lăsate în urmă de activitățile noastre umane, proiectat la standardele cerute de UE și care deservește un număr de 93 de orașe și comune din Bacău.

Organizat modular, pe mai multe locații, SMID-ul băcăuan cuprinde un depozit ecologic la Bacău, proiectat pentru o capacitate totală de 3.270 milioane metri cubi și prevăzut cu 4 celule de depozitare. Pe lângă aceste patru celule, el mai include o stație de sortare (12.000 tone deșeuri prelucrate/an), o stație de compostare (5.000 tone/an), un centrul de concasare a deșeurilor  provenite din construcții și demolări, precum și un centru de colectare și tratare a deșeurilor voluminoase, deșeurilor electrice și electronice și a deșeurilor periculoase.

Pe lângă depozitul conform de la Bacău, în extravilanul municipiului Moinești Eco Sud a decis să gestioneze o stație de sortare cu o capacitate de 6.000 tone/an, care se întinde pe o suprafață de 2.800 mp, iar pe amplasamentul de la Onești (tot în extravilan) gestionează trei instalații de tratare și procesare a deșeurilor: o stație de transfer (35.000 tone/an), o stație de sortare (14.000 tone/an) și o stație de compostare (8.500 tone/an), proiectată ca o instalație de tratare mecano-biologică simplă care tratează deșeurile menajere biodegradabile de la consumatorii casnici, deșeurile verzi și deșeurile biodegradabile din piețe, cantine și restaurante.

Pe lîngă aceste unități, SMID Bacău mai include două stații de transfer: la Găiceana (5.000 tone/an) și Berești-Tazlău (17.000 tone/an). 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Atac cu 130 de rachete în Tel Aviv. Ambasadorul Israelului în...

Ploaie de rachete lansate din Fâşia Gaza spre metropola israeliană Tel Aviv. Mişcarea islamistă Hamas a anunţat marţi seara că a lansat 130 de...

India va depăși China la numărul de locuitori, în acest an

India ar putea fi țara cea mai populată din lume până la mijlocul acestui an, depășind China cu aproape trei milioane de locuitori, potrivit...