Eco Sud gestionează cu succes sistemul de management integrat al deșeurilor din Județul Bacău

Ca țări aflate la periferia UE, România și Bulgaria au devenit adevărate paradisuri pentru eco mafia deșeurilor. Profitând de un stat slab, bântuit de corupție, caracatița mafiei italiene a gunoaielor și-a întins brațele lungi până în țara noastră, producând adevărate dezastre ecologice, cu poluare masivă, ape infestate, mirosuri pestilențiale – adevărate bombe cu ceas pentru sănătatea publică.

Bacăul este însă un caz cu final fericit. După o investiție de 44 milioane de euro, județul din estul țării a devenit unul din puținele care deține un  Sistem Integrat de Management al Deșeurilor Solide (SMID). Cu alte cuvinte, un sistem ecologic pentru depozitarea și tratarea resturilor lăsate în urmă de activitățile noastre umane, proiectat la standardele cerute de UE și care deservește un număr de 93 de orașe și comune din Bacău.

Organizat modular, pe mai multe locații, SMID-ul băcăuan cuprinde un depozit ecologic la Bacău, proiectat pentru o capacitate totală de 3.270 milioane metri cubi și prevăzut cu 4 celule de depozitare. Pe lângă aceste patru celule, el mai include o stație de sortare (12.000 tone deșeuri prelucrate/an), o stație de compostare (5.000 tone/an), un centrul de concasare a deșeurilor  provenite din construcții și demolări, precum și un centru de colectare și tratare a deșeurilor voluminoase, deșeurilor electrice și electronice și a deșeurilor periculoase.

Pe lângă depozitul conform de la Bacău, în extravilanul municipiului Moinești Eco Sud a decis să gestioneze o stație de sortare cu o capacitate de 6.000 tone/an, care se întinde pe o suprafață de 2.800 mp, iar pe amplasamentul de la Onești (tot în extravilan) gestionează trei instalații de tratare și procesare a deșeurilor: o stație de transfer (35.000 tone/an), o stație de sortare (14.000 tone/an) și o stație de compostare (8.500 tone/an), proiectată ca o instalație de tratare mecano-biologică simplă care tratează deșeurile menajere biodegradabile de la consumatorii casnici, deșeurile verzi și deșeurile biodegradabile din piețe, cantine și restaurante.

Pe lîngă aceste unități, SMID Bacău mai include două stații de transfer: la Găiceana (5.000 tone/an) și Berești-Tazlău (17.000 tone/an). 

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Cheltuielile cu salariile, bonusurile și indemnizațiile de la CE Valea Jiului...

Complexul Energetic Valea Jiului a devenit operațional din luna octombrie 2023, prin preluarea activelor importante de la Complexul Energetic Hunedoara. Cheltuielile Complexului Energetic Valea...
Locul din România unde va fi amplasată cea mai mare fabrică de pavaje din sud-estul Europei

Locul din România unde va fi amplasată cea mai mare fabrică...

Investiția majoră care urmează să transforme peisajul industrial din apropierea Bucureștiului va fi amplasată la Bolintin Vale. Aici se construiește o nouă fabrică de...