Eco Sud investește în economia circulară, recuperând materialele valoroase

Din 2017, de când China, cel mai mare importator de deșeuri plastice din lume, a interzis acest tip de importuri, presiunile ca România să preia (semi)clandestin deșeurile țărilor civilizate s-au întețit, deloc puține fiind cazurile în care autoritățile vamale au descoperit vapoare și TIR-uri încărcate cu astfel de mărfuri, ascunse sub numele de mărfuri second hand.

În România ele fie erau arse, fie depozitate de-a valma în depozite neconforme (asta când nu erau aruncate direct pe câmp). S-a vorbit – și încă se vorbește – de faptul că din cauza unor operatori fără scrupule din sectorul depozitării deșeurilor, România și Bulgaria au devenit „groapa de gunoi a Europei”.

Din fericire, nu toți operatorii s-au dus pe această cale păguboasă a câștigurilor oneroase și rapide. Eco Sud a ales să-și facă onest și profesionist treaba, mergând pe calea dezvoltării chibzuite și durabile. Iar timpul i-a dat dreptate, devenind unul din cei mai importanți operatori din Europa de Est și lider național de piață pe acest segment economic, cu șase depozite „conforme”, adică la standardele cerute de UE. Într-o țară care nu mai de mult decât anul trecut a fost protagonista unei proceduri de infringement a Uniunii Europene vizând chestiuni de mediu (printre altele, i-a fost solicitată închiderea a 15 depozite de deșeuri), Eco Sud a primit aprecierea experților UE în privința gestionării exemplare a deșeurilor și a constantei preocupări față de mediu și sănătatea locuitorilor din apropierea depozitelor sale de deșeuri – compania monitorizează, de pildă, 24 de ore din 24 apa, aerul și solul din jurul acestora.

În plus, a investit masiv în „economia circulară”, adică în tehnologii de recuperare a materialelor valoroase din deșeuri:

Avem tehnologia, avem expertiza și, mai mult, avem determinarea pentru a gestiona eficient deșeurile astfel încât acestea să se transforme în resursă”, a declarat Adrian Scarlat, directorul general al Eco Sud. 

Grija față de mediu și sănătate se vede și în plantarea, cu ajutorul comunității locale, a unui inel circular de peste 18.000 de metri pătrați de perdea arboricolă în jurul Depozitului Ecologic de la Vidra, care deservește Bucureștiul și județul Ilfov. Inelul de arbori filtrează suplimentar aerul și maschează estetic depozitul.

Eco Sud operează Depozitul Ecologic de la Vidra din 1999, când a câștigat la o licitație internațională construcția și gestionarea depozitului. Apoi, conform unei ecuații pe care a reluat-o la fiecare depozit care a intrat în portofoliul companiei, a continuat să investească susținut în tehnologie și echipamente, nu contează că vorbim de celule de depozitare conforme sau de stații de sortare, instalații de compostare, platforme de transfer și nu în ultimul rând de informatizare a acestora.

Pe lângă Depozitul Ecologic Vidra, Eco Sud mai are în portofoliu Depozitul Conform Județean Mofleni, care procesează deșeurile din județul Dolj, Depozitul Central de la Mavrodin, care deservește județul Teleorman, Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Frătești, care operează pentru întreg județul Giurgiu, Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor Solide Bacău, cu activități de depozitare, transfer și sortare ale deșeurilor din județ, precum și Depozitul de Deșeuri nepericuloase Girov, care deservește județul Neamț.

În total, Eco Sud deservește un total de 4 milioane de consumatori, iar suprafața  depozitelor sale se întinde pe o suprafață cumulată de 2.500.000 metri pătrați.

Compania deține autorizație integrată de mediu, este licențiată Clasa I prin Ordin emis de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice și este certificată pentru Sistemul de Management de Calitate, Mediu, Sănătate și Securitate Ocupațională de către organismul de certificare TUV Rheinland InterCert Gmbh – Germania.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Clotilde închide locurile de joacă din sectorul 1

Primăria Sectorului 1 din București se confruntă cu o situație fără precedent: închiderea locurilor de joacă începând cu 1 aprilie. Decizia drastică vine ca...

Piedone, ironie fină la adresa politicienilor: Nu e pește ca morunul,...

Cristian Popescu Piedone are un nou mesaj foarte ironic la adresa politicienilor care încearcă să rezolve problemele serioase ale comunității cu soluții inadecvate sau...