”Efecte nedorite grave”. Trei suplimente alimentare ”detox” retrase de pe piață

Trei suplimente alimentare cu așa-zise proprietăți ”detox” au fost restrase, deoarece persoanele care le-au folosit au raportat un șir de ”efecte nedorite grave”, transmite Top sante.

Agenția națională pentru securitatea medicamentului și produselor de sănătate  (ANSM) din Franța a anunțat că a suspendat comercializarea a trei produse ”prezentate ca naturale”, din cauza efectelor secundare grave semnalate de pesoanele care le-au consumat.

ANSM se referă la trei suplimente alimentare din gama Trex asociate cu ”numeroase efecte nedorite în cazul a aproape 20 de persoane care au consumate aceste produse”.

Este vorba despre Trex Tea (pudră), Trex Caps (gelule) și Trex Plus (comprimate efervescente). Persoanele care au consumat aceste produse au raportat ”efecte nedorite grave”, printre care: tulburări de ritm cardiac, hipertensiune, tahicardie, palpitații, dureri toracice, tulburări de somn, vertij, anorexie, cefalee, crize de epilepsie.

ANSM precizează că, în urma analizelor, a descoperit că aceste produse, ”prezentate ca produse naturale detox care favorizează pierderea în greutate”, conțin două substanțe medicamentoase: sibutramină și sildenafil.

Prima, comercializată sub numele de Sibutral ca tratament contra obezității în 2001, a fost interzisă în 2010, în urma  ”unui număr important de efecte nedorite grave, în special cardiovasculare”.

A doua este substanța activă folosită în Viagra și genericele acestui medicament contra tulburărilor de erecție. ”Poate să provoace efecte nedorite potențial grave: cefalee, tulburări digestive, congestie nazală, tulburări de vedere, greață etc., potrivit ANSM.

Agenția medicamentului a recomandat persoanelor care au cumpărat aceste produse să nu le mai folosească.

De avertismentele și recomadările ANSM în legătură cu cele trei suplimente alimentare ar trebui să țină seamă și persoanele interesate de produse ”detox” din țara noastră, mai ales că ele sunt extrem de accesibile online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...