Efectele falimentelor City și Euroins: Managementul FGA trimite spre prăpastie o industrie întreagă

România este țara asiguratorilor care dau faliment când sunt lideri de piață. Din cauza lipsei de organizare a Fondului de Garantare a Asiguraților, ritmul de soluționare a dosarelor de daună este foarte lent, astfel încât sunt puse în pericol afacerile service-urilor auto dar și situația financiară a persoanelor fizice.

Falimentele City Insurance și Euroins au strâns la Fondul de Garantare în jur de 300.000 de dosare pentru despăgubiri, care însumează 500 milioane de euro. Din cauza lipsei de organizare a FGA, condusă de Mona Lucia Cucu, director general, și de Cornel Coca Constantinescu, director adjunct, soluționarea dosarelor se face greoi, cam 3.000-4.000 pe lună, deși sunt voci care spun chiar și 2.000. Asta înseamnă că actualele dosare vor fi soluționate între 6-7 ani, perioadă care afectează iremediabil afacerile unor service-uri auto care au efectuat reparațiile la mașinile cu polițele la una dintre companiile care dau dat faliment dar care nu își pot recupera banii.

Bani sunt, organizarea scârțâie

Nu se poate spune că FGA nu are bani pentru plata acelor daune pentru că 8% din valoarea unei polițe merge către fondul de garantare.

De la 1 octombrie 2021 și până azi, FGA a analizat dosarele City Insurance depuse doar pentru patru luni. Surse apropiate instituției susțin că directorii Cucu și Coca Constantinescu au salarii cuprinse între 8.000 și 10.000 de euro pe lună. La acești bani, cei doi, spun sursele, și-au permis să stea în concediu chiar și 6 luni pe ani (medicale, de odihnă etc.).

La finele lunii aprilie, FGA a anunțat că a avizat un număr de 82.530 cereri de plată, pentru societatea City Insurance SA, dintr-un total de 256.058 cereri de plată înregistrate, adică o treime din ele.

Luna următoare, pe 17 mai, FGA a spus că purcede și la plata creanțelor de asigurări cuvenite creditorilor de asigurări ai Euroins. Mai mult ca sigur, și pentru aceste dosare se va aștepta mult și bine.

La concurs nou, tot noi

Mandatul Monei Lucia Cucu se apropie de final iar peste două săptămâni se organizează concurs pentru ocuparea funcției de director al FGA. La concurs s-au înscris, surpriză, Mona Lucia Cucu, dar și Cornel Coca Constantinescu, adică managerii bine plătiți ai unei instituții care funcționează cu frâna trasă, dovadă fiind ritmul lent de soluționare a dosarelor de daună.

Cei doi au fost agreați de conducerea Autorității de Supraveghere Financiară, adică de șeful Nicu Marcu, om politic, și de vicepreședintele Cristian Roșu, responsabilul pentru piața asigurărilor.

FGA, organism inert

Proasta organizare a Fondului de Garantare a Asiguraților are ca efect plata despăgubirilor păgubiților City Insurance peste 5-7 ani. Asta deși cheltuielile salariale anuale ale ASF și FGA depășesc 30.000.000 de milioane de euro din banii românilor.

Dincolo de informările transmise de către  FGA, în care sunt scrise jumătăți sau sferturi de adevăr, acele informații sunt prezentate ca fiind mari realizări, toți păgubiții firmelor City Insurance și Euroins știu bine că dacă suni la call center nu răspunde nimeni la telefon, iar dacă trimiți un email, durează luni de zile doar să ți se transmită numărul de înregistrare a e-mailului tău, nicidecum să îți fie soluționată cererea, că numărul de dosare de daună achitate lunar este unul rușinos de mic, chiar și pentru o instituție în care rudele parlamentarilor, rude ale celor angajați în ASF, rude ale demnitarilor sau rude ale conducerii FGA, prieteni ai acestora și amante, câștigă lunar salarii medii de peste 3.000 euro.

Sub ochii blânzi ai ASF ului care a stat de 6 la falimentele Astra, Carpatica, City Insurance si Euroins, FGA funcționează precum un om în vârstă după o beție cruntă: se împleticește, se târâie, după care  podeaua îi devine pat, iar singurul semn de viață care răzbăte din acest organism inert sunt sforăiturile. Noapte bună, FGA! Noapte bună, ASF! Noapte bună, România! Vom revenii!!

Întrebări pentru ASF

Având în vedere toate aceste probleme create mediului privat, industriei de reparații auto, precum și persoanelor fizice, publicația Puterea transmite public Autorității de Supraveghere Financiară următoarele întrebări:

 1. În ce măsură este mulțumit președintele ASF, Nicu Marcu, de ritmul de soluționare a plăților de 3.000-4.000 dosare pe lună?
 2. Foarte mulți dintre păgubiții firmelor City Insurance și Euroins, intrate în faliment, își vor primi banii în perioada 2028-2030! Cum comentează președintele ASF, Nicu Marcu, această situație?
 3. Ce părere are președintele ASF, Nicu Marcu, despre angajările pe pile la FGA?
 4. Cum caracterizează președintele ASF, Nicu Marcu, activitatea desfășurată de FGA: bună, foarte bună, excepțională?
 5. Președintelui ASF, Nicu Marcu, îi este rușine sau este onorat de modul cum funcționează instituția FGA, aflată în subordinea sa?
 1. Care este perioada mandatului actualului Consiliu de Administrație al Fondului de Garantare a Asiguraților pentru fiecare membru?
 2. Dacă Autoritatea de Supraveghere Financiară, în urma  analizei  raportului de activitate al FGA, are în vedere revocarea  membrilor Consiliului FGA sau  a directorului general?
 3. Este adevărat că FGA a achitat dosare de daună către B.A.A.R, către Instituții ale Statului si alte persoane juridice sau persoane fizice fără să se respecte ordinea aritmetică a depunerilor cererilor de plată?

25 COMENTARII

 1. Dl Robert , sa vezi pe doamna Mona Cucu ce amant și a tras , mai tânăr cu 15 ani, unde crezi ca la adus stimata doamna sa lucreze? La FGA normal , aici este de fapt o întreaga familie de neamuri, vecini , amante , amanți , etc . Vor avea multe de scris cei de la Puterea dacă nu vor primii interzis .

 2. Ingredibil , aceste institutii trebuiesc desfintate. Dati bai srumul la bani , ca omorati industria de asigurarari singura care mai produce ceva taxe pt voi bugetari nenorociti . Nu mai tineti in functii publice amante si toti analfabetii functionali . Astept banii de la fga de 2 ani de zile . Pai cat sa mai astept ma dupa voi

 3. Aha ! Interesul pare a se duce culmea, catre FRAUDA SI BANI LA NEGRU ! Cum sa isi permita service-urile sa preia alti pagubiti cand ei nu au incasat din urma, CITY SI EUROINS. In situatia aceasta,in care putine service-uri isi mai pot asuma reparatii pe orice asigurator ; POFTIM NOROC! Merg pe REGIE PROPRIE LA FGA ! Alti bani la negru ! Si uite asa perpetuam frauda cu ajutorul instituiilor care tocmai ! – sunt acolo pentru a asigura bunul mers al acestei societati,nu pentru a-si umple buzunarul cu salarii nejustificate,nu pentru a impartii banii cu societatile RCA inainte de falimentarea acestora !
  Stimati hăndrălăi si țoape, in functii NEMERITATE, constituiti un GRUP INFRACTIONAL !
  Dar de”! Cum la noi prin voi,pentru cei cu functii si bani judecata” nu se aplica in societatea de acum, mai ramane PE LUMEA CEALALTA !
  Cine sa va mai aplice voua pedepse aici, slugi si sugatori ale MULTINATIONALELOR ?!
  Va place cand vin societati noi in piata ! Ganditi…mmm alti bani de SUPT ! Prostimea sa isi faca RCA-uri si daunele sa curga !
  SCARBA DE VOI SI DE CE REPREZENTATI !

 4. Ca fura majoritataea din ASF si FGA fiind blat cu asugurtorii asta o stim toti inca de pe vreamea lui Adamescu de la Astra care mergea cu diplomatul de bani la ASF si in Parlament. Presa e plina de article cu dovezi. Domul Coca Constatinescu era Vice Presedinte in ASF atunci si stie. Unde credeti ca activa atunci si doamna Mona Cucu ? Tot in ASF subalterna dl Coca Constatinescu . Oameni merg in gasca la praduiala. In final furati cat puteti daca DNA nu va prins , dar platitile oamenilor despgubirile , va faceti ca munciti sa va incasati cati mai multi ani salarile de sute de mii de Euro pe an. Sa va fie rusine!

  • În curând noi inspectorii vom pleca din FGA , sa lichideze daunele ( cum a zis colegul.meu ) Monica și Coca împreună cu Marcu și Ionescu din ASF care ii țin în brate. Ce nu am înțeles eu este cum nimeni nu a spart geamurile încă acestei instituții corupte . Cei mai mari prosti și le cer scuze dar asta este adevărul sunt serv auto care tac inexplicabil. Când ii mai.vezi pe aia din cotar ca dau comunicate de presa ca ies în strada te apuca rasul. Probabil ca ASF le a închis și lor gura. COTAR luați ex de la profesori care au venit din tara cu resurse limitate , dacă va prefaceti ca sunteți duri și nu faceți nimic va descalificați și deja rade lumea de voi.

 5. Verificati dacă președintele comisiei SIE din Parlament nu are vreo ruda angajata la FGA. Ca la ASF îl are pe băiatul lui la Cabinetul vicepreședintelui asigurari – Cristian Rosu.
  Ca porcul de Weber (comisia SIE) este președintele PSD Gorj, cel care a revendicat postul de vicepreședinte ASF, fiind prieten vechi cu Cristian Rosu. Marcule, ești de atâția ani in ASF, ești fix ca toți ceilalți. Doar ca te susține SRI.

 6. Domnule Nicu Marcu cum a ajuns baiatul doamnei Zgonea din ASF jurist in FGA ? Are experienta la varsta lui? Din toate sutele de mii de locuri de munca unde activeaza juristi a ajuns fix la FGA ? Facem o prinsoare ca nu mai trece concursul inca odata chiar daca ar avea aceleasi subiecte? De data asta sigur fara sa copieze din raspunsurile gata facute de mamica din ASF

 7. InFGA sunt mai multi juristi decat inspectori lichidatori. Cu noile angajari vor ajunge la 40 de juristi. Numarul dosarelor analizate sunt de 5 pe zi \ jurist . Adica fix 1 ora de munca pe zi deoarece dosarele „” analizate „” in prezent au fost de fapt verifcate in trecut de juristii , antifrauda , financiarul si inspectorii de danua de la City si Euroins. Asistam la un furt din banii romanilor de peste 100.000 mii de Euro pe luna platind inutil o armata de juristi din care 50℅ sunt veniti pe pile cu ordin din ASF.

 8. Domnule Nicu Marcu știți cu ce seamana „” activitatea „” FGA , fix cu incompententa sectorului.de.asigurari din ASF aflat în subordinea dvs directa. Niște instituții corupte , pline de incompetenți, birocrație, numiri la comanda. Ați dat afara vreun angajat din ASF de când ați băgat cele 2 companii în faliment ? 100% nu ați găsit nici un vinovat și au și luat și prime cei vinovați. Și atunci la FGA ce sa fie?

 9. Coruptia este acolo unde sunt banii , adica in institutiile care supravegheaza banii , ASF si FGA . Bai nenorocitilor dati drumul la bani , catre pagubiti catre service uri , nu i de ajuns ca au fost bataia de joc a a asiguratorilor pe care ia ti supravegheat cu 12000€ pe luna salariu , de nu ati mai putit ? Ce mai asteptati , bolnavilor mintal .

 10. Ce facem oameni buni cu hotii din asf si fga , vad ca suntem ignorati la maxim . Eu stau cu zeci de mii de euro blocati la ei de ani de zile . Mai urmeaza alte zeci de mii de la euroins . Tote taxele platite la stat si toti furnizorii la zi , si eu cand ini iau banii mai nenorocitilor

 11. DNA ce face , doarme ,pe strada poliția sau miliția aleargă după bieți bătrâni care vând 2-3 legături de verdeață . Trebuia să ieșim în stradă fiindcă unii dintre noi ne-am împrumutat să plătim asigurările și așa foarte mari 😡😡😡😡 , prețurile făcute tot de ASF.Normal trebuiau să le lase pină expira

 12. Atat timp cat nu suntem uniti sa iesim in strada si sa protestam in fata ASF si a FGA nu se va intampla nimic. Daca va strangeti doar 2-300 de serv cu angajatii vostri faceti cat toti profesorii la un loc .Luati 50 de platforme cu cate o masina lovita neplatita de asiguratori si le dati jos in parcarile de la ASF si FGA sau chiar la Guvern . Veti vedea cum de a doua zi FGA va achita pe banda rulanta despagubirile. Pana faceti asta mai bine CIOCU” MIC.

 13. Ma tot uit citind cum fiecare pe buna dreptate își varsă nervii pe angajații vremelnic în funcțiile din institutii precum.ASF si FGA care își bat joc pe banii noștri zi de zi. Dragilor nu Nicu Marcu e de vina sau Mona Cucu și sistemul care ii numește la pachet cu politicienii de azi pe care i am votat și vor venii iar sa ne ceara votul promitand marea cu sarea după care iar fac pipi pe noi. Domnule.Ciolacu mai aveți foarte puțin și ieșiți din viata politica , la fel.si dl Ciuca. De voi depinde cum veți ieșii, ca un mort cu picioarele înainte sau ca un bărbat care nu are ce sa își reproșeze. Știm cu toții ca ascultați de alții și ca deciziile nu va aparțin dar dacă sunteți bărbați va dați demisia.si plecați sau nu acceptați ce vi se ordona. De ce va atrageți blestemele a milioane de oameni nenorociți de oameni incompetenti c a și în acest domeniu infect cel al asigurărilor unde polița RCA se cumpără doar sa nu fi amendat ia neavând nici o valoare ulteriaora. Măcar faceți polita dintr un material cu care sa ne putem șterge la fund. Sa va fie rușine la toți mai ales când introduceți cardul în bancomat sa va verificați salariu si soldul care creste lunar si de care oricum nu va atingeți având locuință de serviciu gratis, masina, șofer,amanta de la locul.de munca și card de protocol .

 14. Dacă exista aceasta ședința se datorează doar celor din servicii care probabil încep sa își piardă răbdarea cu cei din ASF. Uneori este înțelept sa te retragi când lucrurile te depășesc cu mult. Vom vedea dacă sunt bărbați adevarati sau doar pupincuriști în ASF.

 15. Va salut,

  Fiecare a reușit sa-si expună pasul, bravo, minunat.
  De la CSA?
  De la vremurile când un asigurator, garanta 4 ani de activitati generale,
  Cu respect ii consult pe asiguratori, cat mai sunt dispuși sa piardă,?
  Eu sunt nascut inginer mecanic, mi-am dorit sa fiu certat de 25 de ori pe an de profesori, sa gândesc și sa realizez un Proiect, și intr-un final sa îmbătrânesc în asigurări.
  Bravo, Bravo dl Țiriac, Bravo dl Mureșan, Bravo si deosebit respect domnule Cristian Constantinescu.
  Sigur, sunt numele reprezentative pentru sectorul asigurărilor în România.
  În 2 cuvinte, mentalitatea românului a fost adusă de la niște hoți, adusă la încredere, temeinicie, siguranță.
  Toate companiile de asigurări au avut creștere după atitudinea Asigurari Ion Țiriac

  Vreți sa va povestesc cum in anii 90 două companii de asigurări au intrat în incapacitate de plată și Asigurari Ion Țiriac, pentru a evita un scandal european, a plătit pagubele celor de la Grup As.
  Jos pălăria, au facut-o pentru binele României. Stie cineva?

  Corect, din 2010, STaul Roman are pârghiile necesare și suficiente pentru a asigura un climat SIGUR.

  Va dati seama cu ce incompetenți si răuvoitori avem în casă?

 16. Articolul e OK, vă felicit, dar mă descurajează total. Nu răspunde nimeni la telefonul FGA, nici la sesizările pe mail. Nu cred că mai țin mașina până în 2028, mă-ntreb dacă am vreo șansă în instanță (îmi imaginez cât ar dura o asemenea acțiune).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...