Efectele haosul vaccinării COVID 19. Pe drumul de la Arafat la Monitorul Oficial, via Cîțu, s-au pierdut, în 48 de ore, peste 10.000 de cazări în România

Publicat: 25 oct. 2021, 15:41, de Ion Teleanu, în News
Efectele haosul vaccinării COVID 19. Pe drumul de la Arafat la Monitorul Oficial, via Cîțu, s-au pierdut, în 48 de ore, peste 10.000 de cazări în România
Raed Arafat

Haosul de nedescris provocat de ultima Hotărârea a CNSU condus de către Raed Arafat privind accesul la toate activitățile și evenimentele în următoarele 30 de zile doar a persoanelor vaccinate sau trecute prin boală a avut efecte incredibile pentru cei din industria hotelieră.

Somație FPTR de clarificare a bâlbâielilor apărute în Monitorul Oficial

Ca urmare a acestor ”bâlbâieli” legislative, Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) deja a solicitat astăzi premierului interimar Florin Cîțu și ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Virgil Popescu, clarificări despre Reglementările contradictorii privind necesitatea certificatului verde pentru cazarea turiștilor în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare.

Prin prevederile art. 4 alin. (1) din Hotărârea CNSU nr. 91/22.10.2021 prin care „se propune ca accesul la toate activitățile și evenimentele organizate în perioada de 30 de zile pentru care se propun măsurile din prezenta hotărâre, precum și accesul în cadrul centrelor comerciale, unităților de cazare, restaurantelor, cafenelelor sau altor unități de alimentație publică în care se pot consuma produse alimentare sau băuturi alcoolice sau nealcoolice comercializate, să fie permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală și care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2” (vezi documentul în facsimil).

Dar, FPTR a constatat că ”prevederea sus menționată nu se regăsește in textul HG nr. 1130/2021 pentru modificarea anexelor nr. 2 și 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1.090/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”.

Ca urmare acestor prevederi contradictorii, FPTR a solicitat premierului Florin Cîțu și ministrului Virgil Popescu ”să ne precizați dacă există obligația legală pentru unitățile de cazare de a solicita dovada vaccinării sau dovada trecerii prin boală persoanelor care urmează să se cazeze în respectivele structuri de primire turistică cu funcțiuni de cazare”.

Patronatele din turism doresc să se facă această precizare ”deoarece multe structuri de primire turistică cu funcțiuni de cazare au început să refuze primirea turiștilor, dacă aceștia nu prezintă dovada vaccinării sau dovada trecerii prin boală”.

Cazări anulate, bani pierduți

Potrivit informațiilor deținute de PUTEREA, faptul că în Hotărârea CNSU era menționat ceva iar în Monitorul Oficial a apărut cu totul altceva, a condus la anularea multor rezervări de cazare în regim turistic.

Este vorba de anularea, în ultimele 48 de ore, a peste 10.000 de cazări la nivelul României, dintre care vreo 600 numai în București.  Practic, harabubura privind dovada vaccinării sau a treceri prin boală a anulat numai în ultimele 48 de ore înnoptarea a peste 10.000 de persoane.