Efectul culoarelor de solidaritate pentru cerealele ucrainene: ”Este prăpădul lumii în Satu Mare”

Valeriu Tabără, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, atrage atenția că nimeni nu urmărește ce se întâmplă pe culoarele de solidaritate pentru exportul cerealelor ucrainene, care nu există, de altfel, decât formal.

În aceste condiții, este clar că o parte dintre ele rămân în România, iar în unele zone ale țării sunt probleme, din cauza calității.

„Nu există un control la frontieră, trebuiau stabilite culoare de export și să nu se abată de la ele, ori instituțiile noastre de control nu-și fac datoria și aceasta este o problemă: nici ANSVSA, nici Poliția de Frontieră, nici ceilalți. Nu le importăm noi, iar când intră în România se împrăștie, nimeni nu le urmărește. Este ceva formal, dar nimeni nu urmărește aceste transporturi. În Satu Mare, Sălaj și Bihor este prăpădul lumii cu problema aceasta a produsului ucrainean – cereale, făină și tot ce vine. Cred că rămân în Româna, nu ajung la export”, a declarat pentru Ziarul Puterea Valeriu Tabără, șeful ASAS.

Președintele ASAS a mai precizat că în Ucraina nu se respectă regulile de calitate și de tehnologie, iar, în plus, mărfurile de aici vin la prețuri de dumping. La cereale, de exemplu, ucrainenii folosesc erbicide care sunt cu remanență în plantă, semnalează Tabără.

Cât despre culturile OMG de care se vorbește atât, Tabară susține că în Ucraina se cultivă soia OMG și rapiță OMG pentru ulei, așa că este foarte posibil să fi intrat ceva volume de marfă și în România, însă nu este singura sursă de unde acestea ar fi putut veni.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, însă, recent că toate cele 8.500 de probe prelevate de ANSVSA de la cerealele importate din Ucraina respectă parametrii de calitate, fiind conforme cu standardele naţionale.

În schimb, fermierii români spun că se tem ca nu cumva cerealele din Ucraina infestate cu boli grave să le compromită producția pe viitor. În piață, au apărut și declarații ale unor crescători de animale care s-au plâns de calitatea slabă a cerealelor ucrainene.

Mai mult de atât, circulă și o informație conform căreia ANSVSA ar fi sechestrat un tren din Ucraina plin cu rapiță modificată genetic.

Acordul privind exportul cerealelor prin Marea Neagră expiră la data de 18 martie, iar în prezent se poartă negocieri “complicate” cu Rusia pentru prelungirea lui.

După declanşarea războiului în Ucraina, statele membre UE au fost de acord cu suspendarea timp de un an a taxelor vamale şi a cotelor maxime de import pentru cerealele ucrainene.

Citeste si Daea, dezamăgit de prețurile de la târgul din curtea MADR: Numai scumpături (foto)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

India va depăși China la numărul de locuitori, în acest an

India ar putea fi țara cea mai populată din lume până la mijlocul acestui an, depășind China cu aproape trei milioane de locuitori, potrivit...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...