Electrica cere eliminarea de pe lista „neagră” a Consiliului Concurenței

Publicat: 28 aug. 2020, 17:12, de Aurel Drăgan, în News , ? cititori
Electrica cere eliminarea de pe lista „neagră” a Consiliului Concurenței

Compania Electrica a reacționat la includerea de către Consiliul Concurenței pe lista firmelor care au participat la trucarea unor licitații publice, arătând că nu este în situația unei decizii judecătorești definitive și cere Consiliului eliminarea de pe listă.

Societatea Energetică Electrica SA arată că a fost sancționată de către Consiliul Concurenței prin Decizia nr. 77/20.12.2017 (Decizia), autoritatea reținând calitatea de “facilitator” (concept neconfirmat definitiv de instanțele din România). Compania a colaborat deplin cu Consiliul Concurenței pe parcursul investigației, dincolo de obligația legală, și nu a fost menționată în probatoriul autorității de concurență ca participant la înțelegerile din piață.

„Totodată, având in vedere faptul că Electrica nu este producător de contoare electrice, considerăm că nu se poate reține faptul că societatea a participat la vreo înțelegere de împărțire a pieței comercializării contoarelor și echipamentelor conexe de măsurare a energiei electrice din România”, se arată în comunicatul de presă.

Electrica a contestat Decizia, iar procesul se află pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, având termen de judecată 09.02.2022, astfel încât, în acest moment nu există o hotărâre judecătorească definitivă.

„În acest context, includerea Electrica în “lista neagră” întocmită de Consiliul Concurenței încalcă drepturile și aduce atingere imaginii Electrica, întrucât este asociată cu ideea de vinovăție dovedită definitiv, ceea ce este lipsit de fundament legal. În consecință, Electrica va lua legătura cu reprezentanții Consiliului Concurenței pentru a solicita eliminarea companiei de pe lista întocmită de către autoritate”, se arată în comunicat.

Companie listată la BVB

Electrica reamintește că, în săvârșirea faptelor reținute de către Consiliul Concurenței nu au fost implicate persoane care aveau putere de reprezentare a societății și nici nu au acționat în temeiul unui mandat acordat de societate, sens în care compania a derulat anchete interne, iar în urma acestor demersuri interne, a procedat la adoptarea măsurilor legale care se impun.

„Mai mult, subliniem faptul că evenimentele care fac obiectul Deciziei se referă la comercializarea, de către mai multe companii, a contoarelor și echipamentelor conexe de măsurare a energiei electrice din România în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de furnizare în perioada 27 noiembrie 2008 – 30 septembrie 2015 și de către Electrica, în calitate de facilitator, în perioada 24 noiembrie 2010 – 30 septembrie 2015.”

Electrica este o societate comercială cu capital majoritar privat, organizată după cele mai înalte standarde de guvernanță corporativă și are o politică de toleranță zero față de orice încălcări ale legilor în vigoare. În acest sens, la  nivelul companiei există un program de asigurare a conformității cu legislația în domeniul concurenței (diseminat, implementat și asumat de angajați).

Compania reamintește și că este listată la bursă, iar informațiile lipsite de fundament făcute public pot influența negativ preţul acţiunilor și posibilităţile viitoare de finanțare.