Electrica, profit net de 388 milioane de lei în 2020. Aproape 90% merge în dividende

Electrica a înregistrat, în anul 2020, un profit net consolidat de 388 milioane de lei, o creștere de 181 milioane lei, respectiv 87,5%, comparativ cu anul precedent. Aproape 90% din profit va merge în dividende.

EBITDA consolidată a atins valoarea de 953 milioane lei, fiind mai mare cu 235 milioane lei față de valoarea din 2019.

„Creșterea EBITDA este determinată în principal de evoluția segmentului de furnizare pe fondul recuperării unor diferențe de costuri de achiziție a energiei electrice pe segmentul reglementat de furnizare și prin reversarea unor ajustări pentru deprecierea creanțelor incerte la nivel de Grup, în sumă de aproximativ 105 milioane RON, după efectuarea ajustărilor de TVA pentru Oltchim, debitor în faliment”, arată compania.

Veniturile Grupului Electrica, în 2020, s-au ridicat la valoarea de 6.501 milioane lei, reprezentând o creștere de 3,5% față de anul precedent.

Costuri în creștere

Costurile consolidate pentru achiziția de energie electrică au crescut cu 1,2%, la 3.906 milioane lei, în anul 2020. Această evoluție a fost generată în principal de segmentul de distribuție, în urma creșterii costurilor cu achiziția de energie electrică pentru acoperirea pierderilor în rețea, cu 28 milioane lei sau 4,2%, ca urmare a unui preț mediu de achiziție a energiei electrice efectiv realizat pentru consumul propriu tehnologic) mai mare comparativ cu cel din 2019.

Evoluția favorabilă a costurilor de achiziție a energiei electrice se datorează reducerii costurilor pe segmentul reglementat, reflectând recuperarea sub formă de corecții pozitive a unor costuri nerecunoscute din achiziția de energie electrică din anii anteriori, când tarifele aprobate de ANRE nu au reflectat în întregime costul efectiv înregistrat de Electrica Furnizare.

„Rezultatele înregistrate de Grupul Electrica în anul 2020 au fost în linie cu așteptările, fiind realizate țintele de profitabilitate stabilite prin buget, chiar și într-un context fără precedent, creat de criza sanitară globală”, a declarat Corina Popescu, Director General Electrica SA.

87% din profit merge în dividende

Consiliul de Administrație al companiei a avizat și va înainta spre aprobare Adunării Generale Ordinare a Acționarilor, din data de 28 aprilie 2021, propunerea de a distribui un dividend brut în valoare de 0,73 lei/acțiune din profitul individual al anului 2020.

Valoarea totală brută a dividendelor este de 247,9 milioane lei, corespunzător unui procent de 87,5% din profitul net individual după repartizarea la rezerva legală, stabilită pe baza situațiilor financiare individuale auditate ale Electrica S.A. pentru anul 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...