Elena Ceaușescu, cumnata lui Nicolae Ceaușescu, executată silit. Nu a plătit chirie la vila de protocol de 55 de ani

Publicat: 10 apr. 2023, 12:27, de Florentin Lucaniuc, în ACTUALITATE , ? cititori
Elena Ceaușescu, cumnata lui Nicolae Ceaușescu, executată silit. Nu a plătit chirie la vila de protocol de 55 de ani

Judecătoria sectorului 1 a admis, în cursul lunii martie, două cereri de executare silită pe numele Elenei Ceaușescu (90 de ani), formulate de RA-APPS, proprietara apartamentului ocupat de văduva generalului Ilie Ceaușescu, fratele fostului dictator.

Elena Ceaușescu, fosta cumnată a dictatorului Nicolae Ceaușescu va fi executată silit de Regia Autonomă Administrația Patrimoniului de Stat, din cauza unor datorii neachitate la vila de protocol în care a locuit începând cu anul 1968.

Elena Ceaușescu, executată silit de două ori la o distanță de câteva zile

Judecătoria sectorului 1 a admis, în cursul lunii martie, două cereri de executare silită pe numele Elenei Ceaușescu (90 de ani), formulate de RA-APPS, proprietara apartamentului ocupat de văduva generalului Ilie Ceaușescu, fratele fostului dictator.

Și anul trecut, în ianuarie. RA-APPS a executat-o pe Elena Ceaușescu, toate deciziile fiind formulate ”fără cale de atac”.

Elena Ceaușescu se judecă de mai bine de un deceniu cu RA-APPS din cauza unui apartament cu patru camere, în suprafață totală de 220 de metri pătrați. Imobilul este situat într-o vilă de protocol din zona Dorobanți, care de asemenea, este în litigiu cu foștii proprietari.

Contractul dintre Elenei Ceaușescu și RA-APPS a expirat în 2009

Apartamentul a fost repartizat familiei Ceaușescu în 1968, iar RA-APPS a prelungit contractul până în 2009. Cu un an înainte de expirare, regia a mărit chiria la 624,52 euro pe lună, sumă cu care cumnata lui Ceaușescu nu a fost de acord.

Cele două părți au ajuns în instanță, iar dosarele nu s-au finalizat nici până azi. Practic, RA-APPS i-a deschis Elenei Ceaușescu câte un proces la doi ani, la care s-au adăugat și alte litigii legate de presupuse penalități.

În iulie 2022, Elena Ceaușescu a fost obligată de instanță, pe fond, să plătească peste 14.000 de euro, plus penalități, iar în martie 2023, alți 4.980 de euro. Și în 2018, judecătorii au stabilit ca ruda fostului șef de stat să achite 9.700 de euro, însă aceasta a contestat decizia. În acest moment, mai multe litigii se află, în continuare, pe rolul instanțelor, iar în unele cazuri, judecătorii i-au dat câștig de cauză Elenei Ceaușescu.

Vila în care locuia Elena Ceaușescu a fost revendicată și câștigată de vechii proprietari

Pe de altă parte, RA-APPS a pierdut, pe fond, procesul pentru vila din Dorobanți. O familie din Franța a prezentat un contract de vânzare-cumpărare din anul 1946 care atestă că este proprietară de drept al respectivei case.

În 2021, după mai bine de 15 ani de procese, judecătorii au stabilit că RA-APPS trebuie să restituie imobilul în natură (mai puțin apartamentul de la etaj, care a fost vândut în 1996, și pentru care se vor acorda măsuri compensatorii). Nici această decizie nu este definitivă, iar RA-APPS a făcut apel.

În aceste condiții, Elena Ceaușescu le-a spus judecătorilor că a tratat direct cu vechiul proprietar, și că are acordul acestuia de a rămâne în imobil. În schimb, RA-APPS a continuat să-i trimită facturi.

”Încă din anul 2009, R.A.-A.P.P.S. a încercat rezilierea contractului de închiriere și evacuarea ocupanților imobilului (Ceaușescu Elena, Ceaușescu Dan și Ceaușescu Liliana) în dosarul nr…, aflat în prezent pe rolul Curții de Apel București, secția a III – a civilă, renumerotat sub nr. …/299/2012, aflat în stadiu de recurs la al doilea ciclu procesual, dosar tergiversat în mod voit de către cei trei pârâți și nici până la data prezentei nu a reușit evacuarea din imobil, aceștia acumulând în continuare debite şi continuând să utilizeze spațiul aflat în administrarea R.A.-A.P.P.S. nestingheriți”, se arată într-unul din dosare.

Ilie Ceaușescu a murit în 2002

Elena Ceaușescu este văduva generalului Ilie Ceaușescu, născut în 1926 la Scornicești și decedat în 2002, la București.

Ilie Ceaușescu a  început Școala Militară Politică în 1952 și a fost rapid avansat la gradul de locotenent. Ulterior, el și-a dat un doctorat în istorie, continuându-și, în paralel, cariera militară, până la gradul de general.