Elena Udrea, condamnată definitiv cu executare la 6 ani de închisoare în Procesul „Gala Bute”

Publicat: 07 apr. 2022, 14:16, de Cezar Amariei, în News , ? cititori
Elena Udrea, condamnată definitiv cu executare la 6 ani de închisoare în Procesul „Gala Bute”

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis joi condamnarea definitivă a fostului ministru, Elena Udrea, la 6 ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul „Gala Bute”.

O decizie în acest dosar fusese luată încă din 2018 dar Udrea a introdus două căi extraordinare de atac: recurs în casație și contestație în anulare.

Contestația în anulare a fost făcută după o decizie a Curții Constituționale care declara nelegală constituirea completurilor de 3 și de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Concret, Curtea Constituțională a decis că la ICCJ completurile de 3 și 5 judecători ar fi fost constituite nelegal, pe motiv că nu toți magistrații ar fi specializați în judecarea cauzelor de corupție.

Condamnările din „Gala Bute”

Instanța Supremă pronunțase următoarele condamnări în dosarul „Gala Bute”, în iunie 2018:

Elena Udrea – şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu

Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea – trei ani de închisoare cu executare

Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea – un an şi şase luni cu suspendare

Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului – patru ani de închisoare cu suspendare

Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii – trei ani de închisoare cu suspendare

Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme – doi ani şi şase luni cu suspendare

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Pe latură civilă, Elena Udrea trebuie să plătească aproape 3 milioane de euro, respectiv 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile, către Autoritatea Naţională pentru Turism şi să achite 600.000 euro către martorul Corin Boian şi 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean. În plus, instanţa a dispus confiscarea în folosul statului de la Udrea a sumelor de 695.367 lei şi 296.076 lei.

Rudel Obreja trebuie să plătească în solidar cu partea responsabilă civilmente, SC Euro Box Promotion SRL (fostă SC Europlus Computers SRL), către Ministerul Finanţelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despăgubiri civile. Totodată, i se confiscă suma de 3.000.000 lei.