Elevii români se gândesc serios să plece din țară

Publicat: 05 apr. 2023, 18:01, de Simona Tanasescu, în Educație , ? cititori
Elevii români se gândesc serios să plece din țară

Întrebați, elevii de gimnaziu sau de liceu din România spun că vor să plece din țară pentru o anumită perioadă de timp sau chiar definitiv. O treime dintre aceștia își doresc, în schimb, doar să studieze în străinătate.

Concluzia a fost desprinsă dintr-un studiu declarat reprezentativ la nivel național,  publicat marți de organizația Salvați Copiii.

Iată cum au răspuns copiii:

  • 34% vor să își continue studiile în străinătate
  • 60% vor să își continue studiile în România
  • 38% vor să se stabilească în alte țări
  • 17,3% își doresc să plece definitiv din țară

Numai 13%  dintre repondenți au răspuns cu “Nu” la ambele întrebări, iar procentul nehotărâților este de aproape o treime (31,9%), care au răspuns “Nu știu”.

Potrivit aceluiași sondaj, care a analizat și evoluția gradului de toleranță al elevilor, s-a constatat că a scăzut dramatic înțelegerea față de colegii cu probleme legate de sănătatea mintală, în timp ce toleranța față de persoanele cu dizabilități și colegii romi a crescut, față de acum 10 ani.

Sondajul  publicat acum a fost efectuat în perioada noiembrie-decembrie 2022, pe un eșantion de 1098 de copii, grupul-țintă fiind cel al elevilor de gimnaziu și liceu.

Chestionarul este declarat reprezentativ la nivel național pentru populația grupului-țintă, cu o eroare tolerată de +/-3%.