”Eliminaţi impozitarea cu 10% a concediilor medicale”! Mesajul  pacienţilor cu boli cronice şi rare

Publicat: 06 feb. 2024, 13:10, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
”Eliminaţi impozitarea cu 10% a concediilor medicale”! Mesajul  pacienţilor cu boli cronice şi rare
https://ziarmm.ro/

Pacienții cronici și cu boli rare cer autorităţilor să  elimine impozitarea cu 10% a concediilor medicale, potrivit mesajului lansat de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC).

”Aceşti oameni trebuie încurajaţi să lucreze, susţinuţi atunci când au probleme, nu discriminaţi prin impozitarea veniturilor. Înţelegem că decizia impozitării a venit pe fondul unui număr mare de concedii medicale, unele, poate, nejustificate, dar vă asigurăm că nu este cazul pacienţilor cu boli cronice sau boli rare. Prin urmare, vă rugăm să luaţi măsuri şi să eliminaţi impozitarea pacienţilor cu boli cronice şi rare”, precizează COPAC.

Solicitatea COPAC este susținută și de senatoarea Nicoleta Pauliuc, președinta Comisiei de apărare din Senat, care a depus un amendament referitor la eliminarea acestui impozit.

Pe de altă parte, și ministrul Sănătății a vorbit despre exceptarea de la impozitare, dar doar a pacienților oncologici. În acest sens, ministrul Rafila spune că printr-o ordonanța de urgență  se poate rezolva rapid această problemă.

Conform Ordonanței de Urgență 115/2023, indemnizațiile de asigurări sociale, cunoscute și sub numele de indemnizații de concedii medicale, vor fi supuse unui impozit de 10% pentru CASS.

Noua ordonanță afectează diverse tipuri de concedii medicale, printre care se numără cele pentru bolile obișnuite, accidentele în afara locului de muncă, prevenirea bolilor, maternitatea, îngrijirea copilului bolnav, pacienții cu afecțiuni oncologice și risc maternal.

Excepție fac indemnizațiile pentru concedii medicale acordate în urma accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale.

Săptămâna aceasta, dezbaterea OUG 115/2023 a fost amânată în Senat. Potrivit președintelui comisiei de muncă din Senat, amânarea este legată de primirea amendamentelor de la ministerele implicate.