Elveția susține documentarea crimelor de război din Ucraina

Publicat: 12 dec. 2022, 22:16, de Aurel Drăgan, în POLITICĂ , ? cititori
Elveția susține documentarea crimelor de război din Ucraina
Klaus Iohannis si Ignazio Cassis Inquam Photos / George Călin

Elveţia face apel la respectarea strictă a Convenţiei de la Geneva şi susţine eforturile comunităţii internaţionale de a documenta şi sancţiona crimele de război, a declarat luni preşedintele Confederaţiei Elveţiene, Ignazio Cassis, aflat în vizită la Bucureşti.

„Bineînţeles că războiul din Ucraina, agresiunea militară rusă, ne ocupă agenda politică şi, din păcate, această agresiune nu va lua sfârşit foarte rapid. Iată un motiv în plus pentru care această vizită trebuie să ne determine să strângem legăturile şi să facem tot ce este posibil. Eleveţia, care are o puternică tradiţie umanitară, se angajează de asemenea şi pe acest plan. Guvernul nostru a aprobat un credit de 100 milioane de franci eleveţieni, un fel de pachet pentru perioada de iarnă, pentru a ajuta populaţia din Ucraina să facă faţă frigului şi pentru populaţia din Republica Moldova, de asemenea, care se ocupă de primirea refugiaţilor. Elveţia face un apel la respectarea strictă a Convenţiei de la Geneva şi susţine eforturile comunităţii internaţionale de a documenta şi sancţiona crimele de război”, a precizat Ignazio Cassis, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Cotroceni.

Preşedintele elveţian a mulţumit României pentru modul în care colaborează cu Republica Moldova, menţionând că această ţară se confruntă cu mari dificultăţi.

„Întâlnirea de astăzi iată, se derulează într-un context geopolitic dintre cele mai dificile. La sfârşitul lunii octombrie am vizitat o ţară foarte apropiată de România şi astăzi m-am revăzut cu preşedinta Republicii Moldova. În cursul discuţiilor avute cu doamna preşedinte Maia Sandu am abordat provocările şi dificultăţile Moldovei provocate de războiul din Ucraina, pe plan de securitate, energetic, migratoriu şi economic, şi aş dori să vă mulţumesc, domnule preşedinte, pentru modul în care colaboraţi cu această ţară democrată care se confruntă cu mari dificultăţi. Elveţia salută angajamentul dumneavoastră faţă de Moldova. Astăzi am evocat, de asemenea, angajamentul României în favoarea aderării Moldovei şi a Ucrainei la Uniunea Europeană, un proces care este una dintre cheile de dezvoltare şi de stabilitate pentru întreaga regiune”, a mai spus Ignazio Cassis.

Iohannis: Am discutat despre evoluția războiului

La rândul său, preşedintele Iohannis a declarat că discuţiile bilaterale au vizat evoluţia războiului din Ucraina, impactul său multidimensional, precum şi răspunsul statelor noastre.

„Am constatat, astfel, că România şi Confederaţia Elveţiană au poziţii convergente. Am evocat efectele negative ale războiului declanşat de Rusia pe dimensiunile socială şi umanitară, de securitate alimentară şi energetică, precum şi la nivelul securităţii internaţionale, în special în regiunea Mării Negre. Am discutat, totodată, despre asistenţa acordată de statele noastre Ucrainei şi altor parteneri din zonă afectaţi de război, precum Republica Moldova. Am evidenţiat demersurile complexe ale României în sprijinul a peste trei milioane de refugiaţi ucraineni care ne-au trecut graniţa”, a spus preşedintele României.

Klaus Iohannis a evidenţiat eforturile ţării noastre de a facilita tranzitul de cereale din Ucraina, prin porturile româneşti de la Dunăre şi Marea Neagră, totalizând peste 10 milioane de tone de cereale şi alte produse agricole, din 24 februarie şi până în prezent.