Elveția vrea să intre sub Scutul aerian european (ESSI)

Publicat: 10 iul. 2024, 07:18, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Elveția vrea să intre sub Scutul aerian european (ESSI)
Foto: aerotime.aero

Elveţia, ţară neutră prin tradiție, a depus o cerere de aderare la sistemul de apărare aeriană al Iniţiativei europene privind scutul aerian (ESSI), într-un moment de anxietate crescută privind securitatea din cauza războiului Rusiei din Ucraina, relatează Reuters.

Iniţiativa privind scutul aerian european, a fost lansată de Germania în 2022, a fost susţinută în principal, dar nu exclusiv, de membrii NATO.

Şeful armamentului naţional elveţian, Urs Loher, a semnat o cerere de aderare, a anunţat marţi guvernul elveţian.

Iniţiativa vizează reducerea costurilor pentru ţările participante prin coordonarea achiziţiilor de sisteme de apărare antiaeriană şi antirachetă, cum ar fi sistemul de rachete Patriot. De asemenea, vizează să permită cooperarea în materie de formare, întreţinere şi logistică.

Conflictul din Ucraina a dus la intensificarea solicitărilor ca Elveţia să îşi modernizeze şi să cheltuiască mai mult pentru forţele sale armate, precum şi să condamne sincer acţiunile Rusiei.

Statele membre ESSI – între care România, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Ungaria, Letonia şi Lituania – îşi pot exprima acum opiniile cu privire la cererea Elveţiei. În urma consultărilor, statele membre au la dispoziţie două luni pentru a-şi da acordul sau a-şi exprima rezervele cu privire la aderarea Elveţiei la program, a precizat guvernul de la Berna.

Elveţia a anunţat încă din luna aprilie că se va alătura ESSI, dar abia acum a demarat demersurile oficiale.