EMA: Vaccinul anti-Covid Novavax ar putea provoca ”reacții alergice grave”

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) avertizează că vaccinul anti-Covid de la Novavax ar putea provoca anafilaxie (reacții alergice severe).

Comparativ cu vaccinurile anti Covid-19 produse de Moderna și Pfizer/BioNTech, vaccinul companiei americane Novavax (Nuvaxovid) nu funcționează pe principiul ARN mesager. El se bazează pe tehnica proteinei recombinate Spike S a coronavirusului Sars-Cov-2. Acest vaccin expune sistemul imunitar la o mică parte din virus (proteina Spike) pentru a declanșa producerea de anticorpi.

Vaccinul Nuvaxovid este autorizat în Franța  din luna februarie a acestui an. El se administrează în două doze separate la un interval de cel puțin 18 luni. Până acum, în Franța, din luna iunie 2022, aproximativ 13.000 de francezi s-au vaccinat cu acest ser, în principal în Martinica, Guadelupe, Guyana și Reunion, precizează Top Sante.

Potrivit ultimului aviz al Agenției Europene a Medicamentelor (EMA), publicat la data de 14 iunie a.c., vaccinul Nuvaxovid ar putea provoca reacții alergice severe (anafilaxie).

”Persoanele care dezvoltă o puternică reacție alergică după ce au primit prima doză din acest vaccin nu ar trebui să o mai primească pe a doua”, precizează EMA pe site-ul său.  Acest vaccin este autorizat în SUA de la jumătatea lunii iulie a.c.; în Europa, aproximativ 216.000 de doze au fost administrate din luna decembrie 2021 și au fost înregistrate 1.000 de efecte nedorite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Un membru CA la societățile Primăriei Galați câștigă anual până la...

Dezbaterile coaliției guvernamentale pe tema reducerii cheltuielilor din sectorul bugetar readuc în actualitate faptul că aceleași partide, PSD și PNL, au dat undă verde...