Emmanuel Macron primește încurajări din partea secretarului general al NATO înaintea întâlnirii cu Putin

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a apreciat sâmbătă ”angajamentul personal” al preşedintelui francez Emmanuel Macron faţă de strategia de ”disuasiune şi dialog” a aliaţilor occidentali în faţa Rusiei, înaintea întâlnirii pe care liderul de la Elysee o va avea luni la Moscova cu preşedintele rus Vladimir Putin, relatează agenţia EFE.

”Am avut o discuţie bună cu preşedintele Emmanuel Macron despre comasarea militară a Rusiei în şi în jurul Ucrainei. Am lăudat angajamentul său personal faţă de dubla abordare a NATO de disuasiune şi dialog”, a scris Stoltenberg pe Twitter, unde a mai semnalat că ”unitatea NATO este esenţială în acest moment critic”.

Preşedintele francez se va deplasa luni la Moscova pentru o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin, care conform unor surse de le Elysee, a arătat o ”anumită flexibilitate” pentru dialog.

După discuţia cu liderul de la Kremlin, Macron se va întâlni marţi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi ar putea avea ulterior întrevederi de asemenea cu cancelarul german Olaf Scholz şi cu preşedintele polonez Andrzej Duda, pentru a aborda tot criza ucraineană.

Dar, mai întâi, Emmanuel Macron a discutat această chestiune sâmbătă cu premierul britanic Boris Johnson şi amândoi au fost de acord că găsirea ”unei soluţii diplomatice trebuie să fie în continuare prioritară”, potrivit declaraţiei unui purtător de cuvânt de la Downing Street.

Înaintea întâlnirii cu Putin, preşedintele francez – aflat în precampanie pentru alegerile din aprilie şi a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE – are prevăzute discuţii cu preşedintele american Joe Biden şi cu cel turc, Recep Tayyip Erdogan. Acesta din urmă încearcă şi el o mediere între Rusia şi Ucraina şi a efectuat în acest scop o vizită la Kiev joi şi vineri, dar sâmbătă a anunţat că s-a îmbolnăvit de COVID-19.

După ce a masat importante efective militare la graniţa ucraineană, stârnind temeri că ar putea urma o invazie, ceea ce Moscova neagă, aceasta din urmă a transmis în decembrie Washingtonului o serie de propuneri privind arhitectura de securitate europeană, cerând în special excluderea oricărei noi extinderi a NATO către Est, cu accent asupra Ucrainei, încetarea cooperării Alianţei cu statele din fostul bloc sovietic şi retragerea trupelor NATO din ţările Europei de Est care au aderat la această alianţă începând din 1997.

În cursul discuţiilor avute cu Rusia asupra acestor propuneri şi în răspunsurile scrise transmise Moscovei, Statele Unite au respins cererile ei, evocând în schimb posibile măsuri de sporire a încrederii, precum inspectarea de către Rusia a scuturilor antirachetă amplasate de SUA în Polonia şi România, măsuri ce nu îl mulţumesc pe preşedintele Putin, care a considerat ”clar că preocupările de principiu ale Rusiei au fost ignorate” de către SUA şi NATO.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Diploma universitara unica la nivel european! Planul Comisiei Europene

Diploma universitară unică la nivel european! Planul Comisiei Europene

Absolvenții de facultate din Uniunea Europeană vor avea la finalul studiilor o diplomă universitară unică, recunoscută pe tot teritoriul UE. Comisia Europeană dorește ca instituțiile...
Soft pentru estimarea distrugerilor de cladiri in razboi, creat la Galati

Soft pentru estimarea distrugerilor de clădiri în război, creat la Universitatea...

Estimarea distrugerilor provocate de în război de atacurile cu drone și rachete sau bombardamente poate fi realizată cu ajutorul unei aplicații create de un...