Enel și Intesa Sanpaolo achiziționează compania Mooney și creează un nou fintech european

Enel, care acționează prin filiala sa deținută integral Enel X, și Intesa Sanpaolo SpA, prin filiala sa Banca 5, au semnat un acord cu Schumann Investments SA, companie controlată de fondul internațional de capital privat CVC Capital Partners Fund VI, pentru achiziționarea a 70% din capitalul social al Mooney Group, o companie fintech care operează în segmentul proximity banking și plăți.

Enel X va cumpăra 50% din capitalul social al Mooney, în timp ce Banca 5, care deține în prezent o participație de 30% din Mooney, își va crește aportul la 50%, plasând compania de plăți sub controlul comun al ambelor părți.

Francesco Starace, CEO și General Manager Enel, a declarat: „Această achiziție este o oportunitate de creștere pentru noi în spațiul fintech, care vine în completarea viziunii industriale a Grupului Enel, plățile digitale fiind din ce în ce mai utilizate pentru facturile de energie electrică, precum și pentru servicii avansate, cum ar fi mobilitatea electrică. Cu plățile digitale putem satisface nevoile de confort și flexibilitate ale clienților, în conformitate cu abordarea noastră centrată pe client. Așteptăm cu interes să cooperăm cu noul nostru partener, Intesa Sanpaolo, cu scopul de a oferi o gamă tot mai largă de servicii și de a continua să satisfacem nevoile în creștere ale clienților noștri, într-un mod din ce în ce mai eficient”.

Carlo Messina, CEO al Intesa Sanpaolo, a spus: „Mooney este o parte cheie a strategiei noastre de a construi o propunere digitală îmbunătățită pentru clienții noștri de retail – care apreciază foarte mult proximitatea și flexibilitatea – aspecte care vor deveni unii dintre pilonii noului nostru plan de afaceri. Ca grup, vom beneficia de potențialul de inovare și de creștere al unui fintech european, reducând în același timp costul de așteptare pentru acei clienți mai puțin interesați să viziteze sucursalele noastre. Împreună cu partenerul nostru Enel – un lider global în sectorul său – Mooney ne va permite, de asemenea, să dobândim noi clienți și să extindem modelul de servicii digitale la nivel internațional”.

Acordul, bazat pe o valoare de 100% din fintech-ul Mooney, evaluat la 1,385 de  miliarde de euro, prevede ca,  la finalul procesului de achiziție, Enel X să  plătească între 334 de milioane de euro și 361 de milioane de euro pentru partea sa din participație; respectiva contribuție constă în 220 de milioane de euro pentru capitalul propriu și o componentă variabilă legată de un mecanism de ajustare a prețului la închidere. În același timp, Intesa Sanpaolo va plăti la închidere între 88 de milioane de euro și 94 de milioane de euro; respectiva contribuție constă la rândul său în 88 de milioane de euro pentru capitalul propriu și o componentă variabilă legată de un mecanism de ajustare a prețului la închidere.

Operațiunea are o valoare semnificativă datorită creării unui parteneriat între Intesa Sanpaolo și Enel, care va accelera creșterea și dezvoltarea Mooney în proximitate și plăți digitale, mobilitate și servicii energetice. Mooney, consolidată și mai mult de această tranzacție, va continua să joace un rol important pentru Grupul Intesa Sanpaolo, asigurându-se că toți clienții Băncii au acces ușor, rapid și sigur la o gamă largă de servicii de plată.

Închiderea tranzacției, preconizată la sfârșitul celui de-al doilea trimestru al anului 2022, este supusă diferitelor autorizații administrative, cum ar fi autorizarea de către autoritățile de concurență relevante și de către Banca Italiei, precum și finalizarea cu succes a procedurii golden power cu Președinția Consiliul de Miniștri al Italiei.

În urma finalizării tranzacției, toate activitățile legate de segmentul de servicii financiare a Enel X în Italia, comercializate sub brandul Enel X Pay, vor fi vândute către Mooney. Concret, Enel X va vinde către Mooney,  pentru 140 de milioane de euro, participațiile sale egale cu 100% din capitalul social al Enel X Financial Services, CityPoste Payment și Paytipper (sub rezerva executării opțiunii de cumpărare existente pentru a crește participarea Enel X la aceasta din urmă din cota sa actuală de 55%), creând astfel un fintech comun, cu sediul european, cu o bază de clienți deja solidă. Aceste tranzacții sunt în conformitate cu Planul Strategic 2022-24 al Grupului Enel și se încadrează în modelul Stewardship.

Mooney este activ în sectorul serviciilor de plată și, cu aproximativ 46.000 de magazine afiliate, este un operator italian cu o rețea extinsă de proximitate. În 2020, Mooney a înregistrat venituri de aproximativ 153 de milioane de euro și un EBITDA de aproximativ 82 de milioane de euro. Veniturile nete au crescut cu aproximativ 17% CAGR în perioada 2019-2021, în timp ce EBITDA a crescut cu aproximativ 9% CAGR în același interval de timp. Compania are aproximativ 20 de milioane de clienți și procesează în fiecare an aproximativ 20% din toate facturile de energie electrică (echivalente cu aproximativ 18 milioane de facturi) emise de Grupul Enel. În plus, prin participația sa la MyCicero, Mooney administrează o platformă digitală care oferă pentru peste 2 milioane de clienți servicii de mobilitate (parcare și transport intermodal).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...