Epidemie de holeră cu peste 1.000 de decese în Malawi

Publicat: 27 ian. 2023, 16:02, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Epidemie de holeră cu peste 1.000 de decese în Malawi

Ministrul Sănătății din Malawi (stat din sud-estul Africii) a anunțat noul bilanț al epidemiei de holeră, care a izbucnit în martie 2022. În ultimele luni, epidemia s-a accentuat, numărul deceselor ajungând la 1.023.

În patru săptămâni, cifrele s-au dublat – este constatarea tristă a Khumbize Chiponda, ministrul Sănătății din Malawi, potrivit CNN.

Într-o conferință de presă, ministrul Sănătății a confirmat că Malawi este foarte afectată de epidemia de holeră. În acest sens, cifrele furnizate de presa americană indică faptul că, la 26 decembrie 2022, numărul total al deceselor era de 486, pentru ca săptămâna aceasta, potrivit  ministrului Sănătății din Malawi, să se ajungă la 1.023 de decese.

Holera, o boală aproape eradicată din 2021

Este greșit să credem că holera este o doar problema acestui stat african. Pentru că, la nivel global, se observă, în ultimul an, reapariția acestei boli, așa cum remarcă Organizația Mondială a Sănătății. De altfel, potrivit Courier International, recent New York Times a publicat un amplu reportaj pe această temă.

Nu cu mult timp în urmă, Malawi era un exemplu de reușită în lupta contra holerei, scrie publicația de peste Atlantic. Eforturile de vaccinare și măsurile de igienă au permis practic eradicarea bolii, reducând numărul cazurilor înregistrate la doar două, în 2021.

Dar ceva a intervenit și boala a revenit în forță. În acest sens sunt invocați mai mulți factori: furtunile devastatoare, problemele provocate de Covid-19, urbanizarea rapidă, scăderea imunității populației.

Epidemia de holeră din această țară este un avertisment asupra modului cum o boală aproape eradicată poate reveni brusc în comunități fără acces la apă potabilă și la toalete salubre.

Holera este o boală infecțioasă intestinală acută, contagioasă, cauzată de o bacterie: vibrionul holeric (Vibrio cholerae)

De obicei, boala se răspândește prin apa contaminată. Holera este asociată cu diaree severă și deshidratare accentuată. Dacă nu este tratată, holera poate fi fatală în câteva ore, chiar și în cazul persoanelor cu un sistem imunitar puternic.