Epidemii de pneumonie în mai multe țări europene

Publicat: 09 dec. 2023, 10:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Epidemii de pneumonie în mai multe țări europene
foto:The Native Antigen Company

Mai multe țări europene au semnalat o creștere a cazurilor de pneumonie la copii în ultima perioadă, în timp ce China se confruntă cu o recrudescență a acestei boli.

Infecțiile sunt provocate de mycoplasma pneumoniae, o bacterie care poate provoca infecții respiratorii ușoare sau pneumonii grave. Este vorba despre o cauză frecventă de pneumonie în cazul copiilor de vârstă școlară. Potrivit autorităților de sănătate publică din Franța, această bacterie poate reprezenta cauza a 30 până la 50% dintre pneumoniile diagnosticate la copii.

Pneumonia provoacă o inflamare a alveolelor pulmonare. Acestea se pot umple cu lichid sau puroi, ceea ce provoacă unele simptome, ca tusea sau dificultăți de respirație.

Bacteria mycoplasma pneumoniae

Șase țări din Uniunea Europene sau din Spațiul economic european au semnalat deja o creștere a infecțiilor cu mycoplasma pneumoniae.

Potrivit autorităților sanitare ale UE, această creștere ar putea corespunde unei reveniri normale a bacteriei și poate fi exacerbată prin scăderea transmiterilor în timpul pandemiei de Covid-19.

Unele țări, printre care Danemarca și Franța, au calificat creșterea numărului de cazuri drept ”epidemie”.

Hanne-Dorthe Emborg, cercetător principal la Statens Serum Institute din Danemarca, a declarat, pentru Euronews Next: ”Când peste 10% din testele efectuate de medici sunt pozitive pentru mycoplasma, atunci vorbim despre epidemie”.

Simptome

Această formă de pneumonie evoluează lent. Persoanele afectate prezintă tuse, oboseală excesivă și dureri de cap.

Simptomele sunt asemănătoare celor de gripă, dar tusea este în general mai puternică, subliniază cercetătoarea daneză. ”Dacă aceste simptome persistă, poate fi vorba despre o pneumonie cu mycoplasma”, mai spune aceasta.

Cercetătorii Mike Beeton și Patrick Meyer Sauteur au monitorizat bacteria mycoplasma din 2020 și au constatat că, la fel ca alte infecții respiratorii, cazurile de pneumonie au început să scadă din cauza restricțiilor impuse de Covid-19.  

Dar în timp ce alte infecții curente, ca gripa sau virusul respirator sincițial (VRS) au reapărut, mycoplasmele au lipsit la apel. ”Știam că, într-un moment sau altul, mycoplasma va reapărea, deoarece au fost detectări ocazionale în diferite țări”,   spune Mike Beeton, profesor de microbiologie la Universitatea metropolitană din Cardiff , Regatul Unit

Analizând datele epidemiologice din 24 de țări, între aprilie și septembrie 2023, s-a constatat o creștere a numărului cazurilor în Europa și în Asia. În Europa, mai multe cazuri au fost raportate în Danemarca, Suedia, Elveția, Țara Galilor, potrivit unui articol publicat luna trecută în revista The Lancet.

Hanne-Dorthe Emborg subliniază că, deși circulația bacteriei este mai importantă ca de obicei, totuși nu este un motiv de îngrijorare pentru moment. Mycoplasma  afectează în principal elevi, dar rar sunt cazuri care necesită spitalizare, mai spune aceasta.