Erupția spectaculoasă a vulcanului Ibu duce la evacuări masive în Indonezia

Publicat: 19 mai 2024, 09:00, de Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
Erupția spectaculoasă a vulcanului Ibu duce la evacuări masive în Indonezia

Vulcanul Ibu, situat pe insula îndepărtată Halmahera din Indonezia, a erupt spectaculos în noaptea de sâmbătă spre duminică, provocând evacuarea mai multor localități. Erupția a aruncat în aer un nor dens de cenușă gri, determinând autoritățile să ia măsuri rapide pentru a proteja populația locală.

Locuitorii din șapte sate aflate pe o rază de șapte kilometri de vulcan au fost evacuați duminică, conform declarațiilor oficiale citate de Reuters. Echipe formate din polițiști, militari și pompieri au fost mobilizate pentru a-i ajuta pe locuitori să se mute în siguranță. Persoanele evacuate au fost cazate temporar în corturi, unde și-au petrecut noaptea în așteptarea unor soluții de relocare pe termen lung.

Aceasta nu este prima erupție vulcanică cu care Indonezia s-a confruntat în ultimele săptămâni. Țara se află pe „Inelul de Foc” al Pacificului, o zonă cu activitate seismică și vulcanică intensă, care include 127 de vulcani activi. Activitatea vulcanică frecventă face parte din realitatea geografică a acestei națiuni insulare.

Autoritățile continuă să monitorizeze situația, fiind pregătite să ia măsuri suplimentare dacă va fi necesar. Locuitorii evacuați sunt îndrumați să rămână în afara zonei de pericol până când condițiile vor permite întoarcerea lor în siguranță.

În timp ce Indonezia face față acestei noi provocări naturale, comunitatea internațională urmărește îndeaproape evoluția situației, oferind sprijin și asistență după caz.