Erupție stranie în Islanda: lava țâșnește printr-o fisură de 2,4 km
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/Eruptie-ciudata-printr-o-fisura.webp)
O nouă erupție vulcanică a avut loc în Islanda, în zorii zilei de miercuri, 16 iulie, în Peninsula Reykjanes. Lava a început să țâșnească dintr-o fisură imensă, lungă de 2,4km, formată în zona Sundhnúkur, după mai multe cutremure înregistrate în cursul nopții. Imaginile aeriene publicate de Departamentul de Protecție Civilă al Islandei arată o veritabilă „linie de foc” care străbate peisajul islandez, cu lava curgând pe o arie de aproximativ 3km.
Erupție stranie precedată de cutremure și emisii toxice
Potrivit LiveScience, erupția a început la ora locală 3:56 dimineața, imediat după ce Institutul Meteorologic din Islanda (IMO) a raportat o succesiune de cutremure intense în zonă. Fisura principală are o lungime de aproximativ 2,4 kilometri. O a doua fisură, mai mică, de aproximativ 500 de metri, a fost semnalată în orele următoare.
Fenomenul a luat prin surprindere cercetătorii, având în vedere faptul că s-a produs mai devreme decât estimau modelele obișnuite. Magma acumulată sub zona Svartsengi nu atinsese încă nivelurile înregistrate la erupția anterioară.
Deși fluxul de lavă nu amenință infrastructuri majore, vântul a dus deja poluarea cu gaze vulcanice spre zone locuite. Cea mai afectată este localitatea Reykjanesbær. Conform IMO, au fost înregistrate niveluri ridicate de dioxid de sulf. Ca urmare, locuitorii au fost sfătuiți să evite ieșirile în aer liber.
Totodată, în atmosfera din zonă a apărut așa-numitul „păr de vrăjitoare”. Mai exact, este vorba de niște fibre de sticlă formate ca urmare a răcirii bruște a particulelor de lavă. Acestea au o grosime cât a unui fir de păr și sunt periculoase pentru ochi și piele.
Activitate vulcanică tot mai frecventă în Peninsula Reykjanes
Aceasta este a cincea erupție semnificativă din regiune începând cu anul 2021, ceea ce confirmă o reactivare a sistemului vulcanic din Peninsula Reykjanes, considerat adormit timp de zeci de ani. Specialiștii consideră că fenomenul poate continua în viitorul apropiat, având în vedere acumulările repetate de magmă sub crustă.
Autoritățile islandeze au activat planurile de urgență și monitorizează constant zona. Chiar dacă momentan nu s-au făcut evacuări, protecția civilă rămâne în alertă, iar eventualele modificări ale direcției vântului pot impune restricții suplimentare.
Situația este în continuă evoluție, iar Institutul Meteorologic din Islanda oferă actualizări periodice privind activitatea vulcanică și impactul acesteia asupra populației și mediului.