Escrocii lovesc din nou. Inteligența artificială, folosită pentru a înșela victime
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/12/teenager-boy-playing-computer-1024x684-1.jpg)
Inteligența artificială a devenit principala unealtă prin care hoții fentează victime, trimițându-le mesaje false pe WhatsApp sau prin SMS. Infractorii se dau drept copiii „publicului țintă”, imitându-le vocea cu ajutorul AI, ceea ce face ca fraudele să fie mult mai credibile.
Inteligența artificială – noul aliat prin care hoții provoacă victime
Aceste tipuri de înșelătorie au cauzat pierderi de peste 200.000 de lire sterline în Marea Britanie, conform autorităților, scrie The Independent. Perioada în care s-au înregistrat pierderile a fost între 2023 și 2025.
Escrocii care își pun în aplicare aceste scheme încep prin a trimite un mesaj aparent inofensiv. De obicei, mesajul vine de la un număr necunoscut care pretinde a fi o rudă apropiată.
„Bună, mama, am încercat să te sun, dar microfonul meu nu mai merge. Salvează acest număr și răspunde-mi când poți, te rog. Sunt foarte stresat!”, este modul în care încep de obicei conversațiile false.
În unele cazuri, escrocii susțin că au pierdut accesul la telefon sau că au avut probleme de cont bancar și nu pot accesa fonduri. De aici, încep să solicite bani urgent, spunând că nu pot plăti diverse facturi sau nevoi urgente. Cea mai folosită tactică este ca infractorii să ceară transferuri rapide de bani în conturi necunoscute. Astfel, ei invocă o problemă cu contul bancar și oferă detalii ale unui „prieten” care ar trebui să ajute la plata acestora.
Vezi și: Românii, păcăliți din nou de hoți: se trimit citații în numele guvernatorului BNR
Imitarea vocilor cu ajutorul AI
Fraudele sunt duse la un alt nivel odată cu apariția inteligenței artificiale. Escrocii implică AI în cea mai nouă metodă de înșelătorie, care îi ajuta să imite vocile cunoscuților. Astfel, banii ajung mai ușor în buzunarele lor.
Aceștia pot crea mesaje vocale, prin care imită vocea unui copil sau a unui membru apropiat al familiei, astfel că victimele sunt și mai greu de detectat și convinse de autenticitatea cerințelor financiare.
„În acest moment, escrocii pot folosi AI pentru a crea mesaje vocale din ce în ce mai credibile, ceea ce face ca victimele să fie și mai vulnerabile”, a declarat pentru The Guardian Chris Ainsley, șeful departamentului de management al riscurilor de fraudă de la Santander UK.
Experții recomandă ca atunci când primești astfel de mesaje să nu acționezi impulsiv și să nu trimiți bani în conturi necunoscute.