Eșec istoric la Bacalaureat: Cele mai slabe rezultate din ultimul deceniu

Publicat: 08 iul. 2024, 17:29, de Mariana Olteanu, în SOCIAL , ? cititori
Eșec istoric la Bacalaureat: Cele mai slabe rezultate din ultimul deceniu

Rezultatele publicate pe site-ul Ministerului Educației au scos la iveală faptul că anul acesta a fost susținut cel mai slab Bacalaureat din ultimul deceniu. Mai exact, 39 de elevi care au susținut examenul de Bacalaureat 2024 au obținut media 10.

Se pare că aceste rezultate reprezintă cel mai mic număr de medii de 10 la Bacalaureat din ultimii 11 ani, înainte de contestații. Anul trecut, la nivel național, au fost înregistrate 54 de medii de 10 înainte de contestații. În București, 13 candidați au obținut media 10 la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024. Anul trecut, în Capitală, au fost doar cinci medii maxime.

Liceele din Bucureşti unde elevii au luat media 10 la BAC

Lista colegiilor din București în care elevii au luat media 10 la BAC 2024, potrivit edupedu.ro:

  • Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” – 3 candidați cu media 10
  • Colegiul Naţional „Grigore Moisil” – 2 candidați cu media 10
  • Colegiul Național „Mihai Viteazul” – 2 candidați cu media 10
  • Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” – 2 candidați cu media 10
  • Colegiul Național „Spiru Haret” – 2 candidați cu media 10.
  • Liceul Teoretic Internațional de Informatică Bucureşti – 1 candidat cu media 10
  • Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc” – 1 candidat cu media 10

Cum arată topul județelor cu cele mai mari medii la Bacalaureat?

Peste 76% dintre elevi au trecut examenul maturităţii, iar 39 dintre aceştia au luat nota 10. Judeţele fruntaşe au fost Cluj, Galaţi şi Brăila, iar la polul opus, Ilfov. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat, luni, că rata de promovare la prima sesiune a examenului de Bacalaureat este de 76,4% în creştere cu 3,6% faţă de anul trecut (72,8%).

„Este un rezultat care, cred eu, confirmă nişte premise şi anume utilitatea simulărilor mai devreme pentru a putea exista timp de consolidare şi recapitulare şi, de asemenea, aşa cum s-a mai discutat în spaţiul public, o propunere de îmbunătăţire a fost existenţa unor subiecte care să permită ierarhizare mai ales la vârf.

Sigur că ne dorim să avem un procent mai bun de promovare la examenul de Bacalaureat.  De asemenea, ştim că trebuie să intervenim mai ales în zonele vulnerabile, zonele rurale fiind cu siguranţă zone prioritare în acest sens (…)”, a explicat, luni, ministrul Educaţiei, Ligia Deca.