Buncărul lui Stalin. Locul unde lumina nu s-a stins niciodată (VIDEO)

O lungă perioadă de timp nici măcar jurnaliștii nu au avut acces la el: un buncăr special pentru Stalin. Construcția adăpostului destinat dictatorului sovietic a început în 1934 și a fost finalizată trei ani mai târziu.

Buncărul lui Stalin a devenit parte a unui sistem secret cunoscut sub numele de „Metro-2” și a fost conectat la Kremlin printr-un drum subteran de 17 km – „cantitatea” de tuneluri subterane depășea liniile reale de metrou până la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Până în 1941, buncărul era bine protejat împotriva bombardamentelor cu podele din beton armat și pereți de 6-8 metri grosime, potrivit Bridge to Moscow.

Buncărul din Moscova are mai multe nivele, ultimul fiind situat la adâncimea de 70 de metri. La 15 metri adâncime se afla biroul lui Stalin, unde acesta se refugiase în 1941, când armata germană ajunsese la periferia Moscovei. De aici, Stalin a coordonat planul de apărare a Moscovei.

Se spune că se simțea în deplină siguranță doar în buncărul său

Putea să coboare în subteran direct din Kremlin, printr-un lift special. La nivelul de 40 de metri adâncime toate dispozitivele sunt în stare funcțională și în prezent. Generatoarele pot fi pornite, sistemul de purificare a apei și cel de filtrare a aerului, sistemul de comunicații, toate sunt în stare excelentă. Oricând se poate lua legătura cu orice capitală a lumii și se poate vorbi direct cu Washingtonul.

O parte a buncărului a devenit obiectiv turistic…Dar, după cum nota la un moment dat presa rusă, „lumina din buncărul lui Stalin nu a fost stinsă niciodată, iar dacă buncărul a rămas obiectiv secret, înseamnă că cineva are nevoie de aceste secrete!”.

https://www.youtube.com/watch?v=MnNVRVAOq08

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban. Iubita lui Orban dă detalii șocante...

Ludovic Orban a avut o amantă mult mai tânără decât el, pe vremea când era premier. Tânăra, Cristina Todoran, supărată, probabil, de faptul că...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...