„Este înghețată stepa și e mai ușor de deplasat armamentul”. Ucraina, o analiză logistică

Publicat: 21 ian. 2022, 09:00, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
„Este înghețată stepa și e mai ușor de deplasat armamentul”. Ucraina, o analiză logistică

Costin Ciobanu, analist de politică externă, a comentat cel mai arzător subiect în momentul de față: tensiunile de la granița cu Ucraina. Analistul a explicat că, în comparație cu aprilie 2021, acum „îngrijorarea este mult mai mare”.

Sunt foarte multe evaluări. Am văzut din partea americană că unii analiști de politică externă spun că, pe o scală de la 1 la 10, am fi undeva la 8. Ceea ce putem să spunem în acest moment este că îngrijorarea este foarte mare, iar acest desant diplomatic pe care-l vedem în ultimele zile, în ultimele săptămâni certifică preocuparea care există. În mod cert, comparativ cu anul trecut, cu aprilie – când discutam din nou de masarea trupelor ruse la frontieră – acum îngrijorarea este mult mai mare. Există o anumită fereastră de oportunitate în care, cel puțin pentru partea rusă – undeva până la mijlocul lunii februarie”, a spus Costin Ciobanu la Europa FM.

În momentul în care va veni primăvara, va fi mult mai greu

Întrebat de ce există o fereastră de oportunitate pentru Rusia doar până în, analistul a spus că: „Sunt chestiuni legate de logistică, de faptul că, având în vedere că este iarnă, în zona respectivă este înghețată stepa și este mai ușor de deplasat armamentul, sunt mai ușor de deplasat trupele. În momentul în care va veni primăvara, din motive ușor de intuit, va fi mult mai greu. Partea rusă ar trebui să facă față faptului că o să avem o dezghețare, că o să fie pur și simplu nămol”.

Costin Ciobanu a mai punctat că, prin ceea ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani în mandatul lui Vladimir Putin, în general, Rusia și-a permis să aibă acest element de surpriză. El a subliniat că, ceea ce s-a întâmplat, de exemplu, în 2008, a fost surprinzător în Georgia. „Nu existau premise ale unei acțiuni în forță așa cum s-a întâmplat în acel război de 4-5 zile. La fel, acțiunea din Crimeea – într-o oarecare măsură a surprins lumea Occidentală și lumea în general.

Așa că acum acest element de surpriză oarecum lipsește și cred că este parte din strategia rusă. Acum câteva zile am văzut că au apărut în presa internațională relatări despre cum Rusia își mută trupe și echipamente din frontul de est. Dacă Rusia nu ar fi vrut ca aceste lucruri să fie vizibile, ar fi luat măsuri pentru ca acțiunea să fie una mult mai discretă. Acest lucru nu s-a întâmplat și, eventual, putem specula că face parte din strategia de negociere”, a mai explicat analistul.