Este o ”realitate tragică”. Preoții etnicilor români din Ucraina nu țin de Patriarhia Română, explică Vasile Bănescu

Publicat: 23 ian. 2023, 22:00, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Este o ”realitate tragică”. Preoții etnicilor români din Ucraina nu țin de Patriarhia Română, explică Vasile Bănescu

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române,Vasile Bănescu, a precizat, luni, că preoții comunităților de etnie română din Ucraina nu aparțin de Patriarhia Română.  

”Preoții comunităților de etnie română din Ucraina nu aparțin de Patriarhia Română / Biserica Ortodoxă Română, ci în mod majoritar de Biserica Ortodoxă Ucraineană rămasă în comuniune cu Biserica Ortodoxă Rusă”, a explicat purtătorul de cuvânt.

Potrivit acestuia, la nivel local, persistă încă o ambiguitate privind structurile ecleziastice din Ucraina, care se va limpezi odată cu sfârșitul războiului.

În acest sens, Biserica Ortodoxă Română a susținut constant necesitatea respectării drepturilor minorității românești din toate țările, nu doar din Ucraina (păstrarea identității lingvistice, religioase și culturale), a transmis Vasile Bănescu.

„Realitatea din diaspora și din comunitățile românești din jurul granițelor este însă pretutindeni una care evoluează în funcție de mulți factori locali și socio-culturali. Esențială este păstrarea și cultivarea conștiinței creștine, fidelitatea față de adevărul de credință și de valorile morale rodite de acesta”.

Situație gravissimă

Vasile Bănescu a spus că „situația gravisimă în care se află acum Ucraina invadată și agresată militar de aproape un an, a creat o realitate tragică, inclusiv în plan local bisericesc, o realitate socială la care românii de acolo, inclusiv preoții, au datoria de conștiință să se adecveze în mod înțelept creștin, onest și realist. Păstrându-și curată conștiința morală, patriotică și religioasă”.

„Rațiunea supremă a acestei adecvări o constituie adevărul obiectiv probat de crunta realitate imediată, neideologizată, nemanipulată de propaganda celor ce încearcă să justifice, inclusiv religios, războiul și crimele în masă. Această rațiune este cea autentic creștină, nu cea care contrazice Evanghelia lui Hristos în litera și în spiritul ei. Culmea cea mai înaltă a răului fiind crima”, a mai precizat Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, citat de Basilica.ro.

În completarea declarațiilor purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Basilica.ro a mai transmis:

”În situația ecleziastică din Ucraina, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a menționat încă, din 2019, că va ține seama cu prioritate de cele peste 120 de parohii ortodoxe românești, aflate în Ucraina, în special în zona Bucovinei de Nord. S-a precizat atunci că este necesară obținerea de garanții scrise din partea autorităților bisericești şi ale statului ucrainean că identitatea etnică şi lingvistică a românilor va fi respectată, precum şi că acești ortodocși români vor avea posibilitatea de a se organiza într-un Vicariat Ortodox Român”.