Este sigur să plecăm în concediu cu avionul? Ce spun specialiștii

Ne ridicăm întrebarea dacă este momentul potrivit să ne gândim la concediul de anul viitor sau dacă ar fi cazul să mai așteptăm ca situația pandemiei să se mai diminueze. Specialiștii explică cât de sigur este în realitate să călătorim cu avionul în această perioadă.

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, explică că este sigur să călătorim cu avionul cât timp respectăm măsurile de igienă și distanța socială între pasageri. De asemenea, Vălean amintește că în avioane se folosește un sistem performant de filtrare a aerului.

„Toți experții europeni din punctul de vedere al domeniului medical și de siguranță în aviație ne spun că în această perioadă a răspândirii virusului, călătoria cu avionul nu reprezintă un risc foarte mare, în sensul în care nu avem indicații sau studii care să arate un număr mare de infectări din cauza călătoriei cu avionul. Atâta vreme cât recomandările Comisiei Europene, date la începutul pandemiei din primăvară, sunt respectate, riscurile sunt minime: purtarea măștii, dezinfectarea mâinilor, limitarea mișcărilor în aeroport sau în avion. Știm că avioanele au un sistem de filtrare a aerului foarte important care, teoretic, nu favorizează răspândirea virusului prin aerul din cabină. Toate acestea duc la un risc mic de transmitere a virusului, dacă aceste reguli sunt respectate”, a explicat Adina Vălean, conform Digi24.

Vălean spune că va fi folosit un formular paneuropean astfel încât posibilii contacți care au stat în apropierea persoanelor infectate să fie localizați.

„Noi, la Comisia Europeană, dezvoltăm un formular paneuropean privind localizarea pasagerului care poate ajuta autoritățile în a identifica eventual călătorii care au stat în apropierea unei persoane care s-a infectat sau care a purtat virusul, astfel încât chestiunea de urmărire a posibililor contacți poate fi ușor facilitată la nivelul statelor membre”, a afirmat Adina Vălean.

Călătorii doar cu pașaportul Covid

Să călătorim cu avionul în toată lumea în baza unui așa-zis „pașaport Covid” este o variantă care este luată în calcul de Asociaţia Internaţională de Transportat Aerian (IATA). Asociaţia Internaţională de Transportat Aerian (IATA)  anunțat că dezvoltă o aplicație mobilă în baza căreia am putea călători în siguranță. Este un fel de „pașaport Covid” care demonstrează în momentul călătoriei că nu suntem infectați sau că am fost vaccinați anti-coronavirus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban. Iubita lui Orban dă detalii șocante...

Ludovic Orban a avut o amantă mult mai tânără decât el, pe vremea când era premier. Tânăra, Cristina Todoran, supărată, probabil, de faptul că...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...