Estimări: Prețul barilului de petrol va ajunge la doar 55 de dolari în 2021

Barilul de petrol și-a revenit până la circa 50 de dolari după picajul din startul pandemiei, dar prognozele pentru anul viitor nu sunt foarte optimiste. În timp ce Goldman Sachs prognozează un baril de petrol Brent la 65 de dolari în 2021, ministrul rus al energiei estimează un interval de 50 – 55 dolari pentru baril anul viitor.

Ministrul rus al energiei, Alexander Novak, nu vede o redresare rapidă a cotației petrolului. Cererea redusă la consum pe fondul modificărilor aduse de pandemie în comportamentul oamenilor și al companiilor este motivul care va ține la un nivel redus prețul țițeiului.

„Viitoarea redresare va fi mult mai lentă, nu va fi la fel ca redresarea din ultimele luni”, spune Novak, citat de CNBC. În ultimele luni, după prăbușirea până la sub 20 de dolari pe baril, cotația petrolului a revenit până la 50 de dolari pe baril. „Ne putem aștepta la volatilitate pe piață”, mai spune Novak, care estimează un interval de preț de 50 – 55 de dolari pe baril anul viitor.

În prezent, numărul călătoriilor de afaceri este reduse, iar conferințele digitale au luat avânt, ca și munca de acasă. În timp ce cererea pentru produse și servicii IT&C crește, cea pentru petrol scade. „Acest lucru transformă drastic echilibrul energetic și va avea un impact asupra recuperării cererii”, spune ministrul rus. Va crește ponderea energiilor care nu se bazează e hidrocarburi.

Prețul barilului de petrol Brent a scăzut cu trei procente în ultima ședință de tranzacționare a săptămânii, coborând la 47,6 dolari. Cererea este redusă și pe piața SUA, unde rapoartele indică o temperare a creșterii numărului de noi locuri de muncă, pe măsură de fondurile de ajutor ale statului s-au redus. Cererea globală de petrol este estimată să coboare la sub zece milioane de barili pe zi, de la 11-12 milioane barili anterior pandemiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...