Etalonul nepăsării. „Bazinul Olimpic” din Galați este în ruină după 17 ani de modernizări

Publicat: 28 iun. 2022, 07:30, de Sorin Costea, în SOCIAL , ? cititori
Etalonul nepăsării. „Bazinul Olimpic” din Galați este în ruină după 17 ani de modernizări
Bazinul Olimpic Galati

Performanțele obținute de David Popovici la Campionatul Mondial de Natație de la Budapesta au declanșat entuziasmul românilor care nu se mai așteptau la o performanță românească atât de importantă, dar asistăm și la o energizare a politicienilor care țin să îl felicite pe campionul mondial, unii mai mult pentru a-și asocia imaginea cu performanța sa.

Dar, dincolo de acest entuziasm colectiv se află dezastrul în care se află bazele sportive de natație din toată țara. Aproape că a dispărut un sport, pentru că în jurnalele de știri nu se mai vorbește aproape deloc de polo, care în urmă cu trezeci de ani era unul din cele mai populare sporturi de la noi.

Există și un etalon al acestui dezastru: cazul „Bazinului Olimpic” de la Galați, care este modernizat de 17 ani, dar este în continuare în ruină. Un lucru e sigur: dacă s-ar fi născut la Galați, David Popovici ar fi ratat cariera în natație, pentru că nu ar fi avut unde să se antreneze în ritmul care să îi permită obținerea unor rezultate de nivel european sau mondial.

„Bazinul Olimpic”, un spațiu al tradiției orașului, a fost transformat de edili în  piscină cu bar. Ca la „Lido”!

În 1970, la Galați era inaugurat „Bazinul Olimpic de Înot”, care întrunea condițiile pentru organizarea competițiilor internaționale. Noul bazin completa un spațiu dedicat sportului, pentru că era construit lângă Stadionul „Dunărea”, Sala Sporturilor și pista de popice, sport la care gălățenii excelau, obținând mai multe titluri de campioni mondiali.

Construirea bazinului olimpic era în trendul tradiției Galațiului, port la Dunăre, în care era o provocare traversarea înot a Dunării, a cărei albie are lățimea de 800-900 de metri, dar erau organizate anual și concursuri de înot pe distanța Brăila – Galați, curse de peste zece kilometri.

Prin anii 70-80, la „Bazinul Olimpic” erau organizate competiții naționale de înot, meciuri de polo, inclusiv un campionat școlar, pentru că era o modă ca liceele din oraș să aibă și o echipă de polo. Era bazin descoperit, dar urma să fie acoperit şi să devină o fabrică de campioni. Până în 1990, a funcţionat cu succes, găzduind mai multe turnee naţionale şi internaţionale de polo şi de nataţie, dar şi o şcoală sportivă care a dat României câţiva campioni naţionali.

După 1990, oficialii orașului au dat sportul pe distracție și „Bazinul Olimpic” a devenit pentru câțiva ani „Tahiti”, o piscină cu bar, ca la „Lido”! Cu toate că aducea bani, bazinul nu a fost îngrijit, instalațiile nu au mai fost verificate și în 2005 bazinul a fost închis din cauză că o defecțiune la instalația de evacuare a apei a dus la infiltrații masive în zonă, tasarea terenului șubrezind și bazinul, dar și Sala Sporturilor.

Lucrările de consolidare a terenului s-au făcut în perioada 1999 – 2000, au costat echivalentul a 2,5 milioane de euro și prin 2002 bazinul a fost redeschis pentru o scurtă perioadă de timp și pentru că nu fusese rezolvată problema infiltrațiilor, în 2005 a fost închis din nou.

Au trecut 17 ani de promisiuni, alocări de fonduri, licitații trucate, sistări de finanțări

A urmat o lungă epopee a alocărior de fonduri pentru repararea instalațiilor și modernizarea bazinului. În perioada 2005-2009 s-au cheltuit 80.000 de euro pentru repararea sistemului de alimentare şi de filtrare a apei, dar bazinul a rămas închis. În 2009, a fost alocată suma 1.050.000 de lei, adică 250.000 de euro, pentru reabilitarea bazinului, dar licitația a eșuat după ce s-a descoperit că licitația fusese trucată.

A fost reluată licitația, a fost desemnată altă firmă, Euro Pec Galați, al cărui patron promitea că va finaliza lucrările în 6 luni, dar Agenția Națională pentru Tineret și Sport a stopat finanțarea, iar firma a stopat lucrările.

Începând din 2016, Primăria și CJ Galați au încercat de mai multe ori să preia bazele sportive și taberele școlare de la Ministerul Sportului, iar printre acestea se afla și „Bazinul Olimpic de Înot”.

Între timp, Primăria Galați a reluat un proiect mai vechi, din 2010 – 2011, de construire în Valea Țiglinei, în apropierea „Bazinului Olimpic”, a unui Complex de Natație. Ministrul Sporturilor de la vremea aceea, Marius Dunca, promitea că „într-o lună se va rezolva problema bazinului olimpic, cu preluarea acestuia de către municipalitate”.

Dar nu s-a întâmplat nimic. Ultimul eveniment din acest serial al nepăsării a fost faptul că în 2020 a venit la Galați, ca să vadă care e situația „Bazinului Olimpic”, chiar ministrul Sporturilor de la vremea aceea, Ionuț Stroe. A fost o vizită care nu s-a soldat nici măcar cu vreo promisiune.

S-a ajuns și la un dosar la DNA

A fost și un episod cu conotații penale. Prin 2011 – 2012 existase un proces între executantul lucrărilor – SC 3G Sport IP SRL și proiectantul modernizării – SC Uzinsider Enginering și Direcția Județeană de Tineret și Sport Galați. Din acest litigiu s-a ajuns și la un dosar la DNA.

Ministerul Tineretului și Sportului a fost notificat de DNA Galați că s-a deschis dosarul penal nr.124/ P /2017, cu privire la atribuirea și derularea Contractului de lucrări nr.80/08.09.2009, încheiat între Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Galați și firmele asociate, având ca obiect „Proiectarea și executarea reparației capitale Bazin Olimpic de Înot Complex Sportiv Dunărea Galați”. Nici dosarul la DNA nu a avut vreo urmare.

Înotătorii din Galați fac naveta la Brăila pentru a se antrena

La Galați există un bazin de înot la Baia Comunală și 2-3 piscine de agrement, dar niciunul din aceste bazine nu întrunește condițiile competiționale și sportivii legitimați nu au unde să se antreneze. La Secția de Natație a clubului primăriei, CSM Galați, sunt legitimați 23 de sportivi, iar înotătorii de la Aqua Sport au obținut rezultate notabile la a 9-a ediție a Campionatului Național Masters, pentru sportivi cu vârsta peste 25 de ani, doborând mai multe recorduri naționale.

Șerban Frățilă s-a remarcat prin două recorduri naționale, la 800 metri liber, respectiv, 200 m liber, fiind triplu campion național (800 m, 400 m și 200 m) și dublu vicecampion (50 m și 100 m), toate în stilul liber. Tot cu record național a fost înregistrat și Marius Forțu, tot la 800 m liber, dar la altă categorie de vârstă, acesta obținând și un loc 2 la 400 m liber.

Pentru a se antrena, înotătorii din Galați sunt nevoiți să facă naveta la Brăila. În timp ce ei fac naveta în orașul vecin, „Bazinul Olimpic” este în ruină și în ultimii ani pe fundul bazinului au început să crească puieți de plop.