Etnic grec condamnat în Albania, ales în Parlamentul European

Publicat: 10 iun. 2024, 16:30, de Cristina Cohuț, în Internațional , ? cititori
Etnic grec condamnat în Albania, ales în Parlamentul European
Sursa foto: Fredi Beleri/Facebook

Alfred Beleri, un etnic grec aflat în închisoare în Albania sub acuzația de mituire a alegătorilor în timpul alegerilor locale, a fost ales membru al Parlamentului European, reprezentând un partid din Grecia. Deși condamnat în Albania, Beleri a devenit primarul ales al orașului Himare din sudul Albaniei și a intrat în legislativul UE.

Un etnic grec condamnat în Albania a intrat în Parlamentul European

Dhionisios Alfred Beleri, cunoscut și sub numele de Fredi Beleris, este membru al partidului Nea Demokratia, condus de premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Cu 236.000 de voturi, Beleri s-a clasat pe locul patru printre candidații conservatori și pe locul patru dintre toți cei 21 de candidați greci la alegerile europene. Fiul său, Petros Beleri, a jucat un rol activ în campania electorală.

Grecia a solicitat Albaniei să-l elibereze pe Beleri, susținând că acuzațiile împotriva lui sunt fabricate, și a amenințat Tirana că va avea probleme în procesul de integrare europeană dacă nu o face.

Beleri a fost ales primar al orașului Himare, situat la 240 de kilometri sud de capitala Tirana.

El a fost arestat cu câteva zile înainte de alegeri, acuzat că ar fi oferit 40.000 de leka albanezi (aproximativ 390 de dolari la acea vreme) pentru a cumpăra opt voturi. Beleri a câștigat alegerile din mai 2023, dar nu a putut depune jurământul deoarece se afla în arest.

Apărarea a susținut, în timpul pledoariilor finale din cadrul procesului din 28 februarie, că procedurile utilizate pe parcursul anchetei au fost ilegale și, prin urmare, probele nu sunt valabile.

Partidul Nea Demokratia al lui Mitsotakis a câștigat alegerile din Grecia cu 28,31% din voturi, obținând astfel 7 mandate. Principalul partid de opoziție de stânga, Syriza, a primit 14,92% din voturi, asigurându-și patru locuri în Parlamentul European.

Socialiștii din PASOK, cu 12,79% din voturi, vor avea trei locuri. Partidul de dreapta Soluția Greacă și comuniștii din KKE au obținut puțin peste 9% din voturi, fiecare asigurându-și câte două locuri.

Încă trei forțe politice au depășit pragul de 3%. Prezența la vot în Grecia a fost de 41,39%.