Eugen Teodorovici acuză: „Cât timp o să avem miniştri ai sănătăţii legaţi de industria pharma, problemele din sistemul medical vor persista”

Publicat: 13 oct. 2023, 19:30, de Ovidiu Zară, în ACTUALITATE , ? cititori
Eugen Teodorovici acuză: „Cât timp o să avem miniştri ai sănătăţii legaţi de industria pharma, problemele din sistemul medical vor persista”

Invitat la emisiunea săptămânală „Puterea cuvântului”, difuzată pe pagina de Facebook a cotidianului Puterea, Eugen Teodorovici, fost ministru al Finanţelor, consideră că „problemele apărute în sistemul medical au pornit de la faptul că la momentul elaborării bugetului de stat, Guvernul a subestimat nevoia finanţării sistemului de sănătate, inclusiv a Casei Naţionale de Sănătate”.

Teodorovici susţine că sincopele apărute în aprovizionarea cu medicamente şi în funcţionarea spitalelor, care a forţat Guvernul să scoată din fondul de rezervă, aflat la dispoziţia Guvernului, suma de 700 de milioane de lei, demostrează că „întregul sistem de sănătate a fost subfinanţat”. „Bolnavii cronici nu s-au îmbolnăvit de azi pe mâine. Guvernul trebuia să aloce bani în momentul în care s-a elaborat bugetul de stat. Cu certitudine, bugetul pentru anul 2023 a fost greşit elaborat. Multe sectoare, dar mai ales cel de sănătate, au fost subfinanţate. Problema stringentă este că greşeala a persistat şi mulţi bolnavi cronici au rămas fără medicaţia şi tratamentele care le oferă speranţă la viaţă”, a arătat Teodorovici.


„Suma alocată acum de Guvern nu va ajunge până la final de an”

Acesta susţine că alocarea de la fondul de rezervă al Guvernului a sumei de 700 de milioane de lei pentru medicamente şi funcţionarea spitalelor „nu va rezolva problema sistemului de sănătate decât temporar”. „Suma alocată acum de Guvern nu este cea reală pentru a ajunge până la final de an. Cineva a greşit! Nevoia sistemului medical este mult mai mare”, a punctat Eugen Teodorovici.
Fostul demnitar susţine că lipsa finanţării medicamentelor era cunoscută de Guvern de mai multe luni şi încă de atunci el a recomandat în mod public alocarea de fonduri, astfel încât sistemul sanitar să nu intre în colaps. „Din nefericire, Guvernul nu a făcut nimic până acum. Probabil că va mai exista, în noiembrie, o rectificare bugetară, dar cred că ea va fi negativă, fapt care va însemna tăieri şi nu alocări. Mi se pare incorect să te joci cu viaţa oamenilor”, a subliniat fostul ministru.


„Problemele sunt dovada că la Finanţe nu a existat un manager bun al Trezoreriei”

Rugat să comenteze acuzaţiile Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România, care susţin că Guvernul nu a reținut exclusiv pentru finanțarea sistemului de sănătate taxa „clawback” pe cifra de afaceri a producătorilor de medicamente, care se ridică la 4-5 miliarde de lei pe an, Eugen Teodorovici a subliniat că „problemele care au apărut în sistemul medical sunt dovada că la Ministerul de Finanţe nu a existat un manager bun al Trezoreriei”.
În acest context, fostul ministru a subliniat că „deşi sectorul de sănătate din România primeşte anual peste 10 miliarde de euro, sistemul creat şi menţinut a permis ca mare parte din sumele alocate să fie risipite fără un control”.
„Puterea financiară şi influenţa de care dispune industria pharma o depăşeşte pe cea de care dispune sistemul militar. Atâta vreme cât o să avem miniştri ai sănătăţii legaţi într-un fel sau altul de industria pharma, problemele din sistemul medical vor persista”, a acuzat Teodorovici. Acesta a exemplificat cu faptul că în sistemul medical au existat decizii de introducere în uz a unor medicamente extrem de scumpe, de multe ori fără să existe surse de finanțare, în contextul în care a fost dusă în derizoriu finanţarea industriei autohtone farmaceutice de a produce medicamente care pot reduce dramatic cheltuielile bugetare.