Nuclearelectrica dă Fiscul în judecată! Miza – 18 milioane de lei

Publicat: 17 mai 2024, 06:05, de Andrei Ceausescu, în ACTUALITATE , ? cititori
Nuclearelectrica dă Fiscul în judecată! Miza - 18 milioane de lei

Compania de stat Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare Cernavodă, a dat în judecată Fiscul, contestând o impunere suplimentară de peste 18 milioane lei la suprataxa datorată de producătorii de energie electrică.

Speța este similară cu cea a Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, care a contestat în instanță o impunere suplimentară de peste 64 milioane lei din partea ANAF. Ambele companii consideră că legea privind supraimpozitarea din energie, modificată prin Legea nr. 357/2022, nu ar trebui aplicată retroactiv, conform Profit.ro.

Nuclearelectrica a plătit sumele cerute de ANAF, dar a contestat ulterior deciziile de impunere. Potrivit companiei, Legea nr. 357/2022 produce efecte începând cu data publicării, respectiv 16 decembrie 2022, și nu retroactiv. ANAF, pe de altă parte, consideră că societățile ar fi trebuit să calculeze sumele datorate retroactiv, din septembrie 2022.

Instanța va trebui să decidă cine are dreptate în această dispută. Cazul are implicații importante pentru toate companiile din sectorul energetic care au fost supuse supraimpozitării.

Detalii suplimentare:

  • Nuclearelectrica a contestat mai multe decizii de impunere ale ANAF de anul trecut, prin care a stabilit o sumă suplimentară de plată de peste 18 milioane lei la suprataxa datorată de producătorii din sector, plus accesorii de 1,16 milioane lei.
  • Compania a plătit sumele cerute, dar a contestat ulterior deciziile de impunere, considerând că legea nu ar trebui aplicată retroactiv.
  • Instanța va trebui să decidă cine are dreptate în această dispută.
  • Cazul are implicații importante pentru toate companiile din sectorul energetic care au fost supuse supraimpozitării.