Eugen Tomac: Este esențial ca politica energetică a UE să aibă o abordare unitară pentru a evita șantajarea statelor membre

Publicat: 05 feb. 2022, 19:00, de Puterea.ro, în News , ? cititori
Eugen Tomac: Este esențial ca politica energetică a UE să aibă o abordare unitară pentru a evita șantajarea statelor membre

Politica energetică a Uniunii Europene trebuie să aibă o abordare unitară, pentru a evita şantajarea statelor membre de către furnizori precum Rusia, care foloseşte în prezent Gazpromul „mult mai eficient decât o făcea în trecut cu Armata Roşie”, susţine europarlamentarul Eugen Tomac.

„Am solicitat Comisiei Europene să-mi prezinte care sunt măsurile pe care le va lua Uniunea Europeană pentru a sprijini populaţia cu venituri reduse pentru a depăşi această criză generată de creşterea facturilor la energie. Astfel, Comisia a creat un grup de coordonare privind sărăcia energetică şi consumatorii vulnerabili pentru a oferi asistenţă tehnică. În acest sens a luat o serie de măsuri concrete de combatere a sărăciei energetice şi de sprijinire a consumatorilor vulnerabili în cadrul pachetului „Fit for 55″, dar în special prin Directiva revizuită privind eficienţa energetică”, a scris Tomac, sâmbătă, pe pagina sa de Facebook.

Acesta a subliniat că pe termen scurt, Comisia Europeană propune un set de măsuri concrete menite să protejeze cetăţenii, cum ar fi reduceri fiscale neselective sau specifice, prevenirea deconectării reţelelor şi amânarea plăţilor.

Totodată, executivul european va implementa o serie de măsuri pentru a atenua volatilitatea preţurilor pe viitor, precum creşterea ponderii energiei din surse regenerabile, investiţiile în eficienţa energetică şi renovarea clădirilor, precum şi facilitarea capacitării consumatorilor şi consolidarea în continuare a rezilienţei sistemului energetic, afirmă eurodeputatul român.

Potrivit sursei citate, Comisia Europeană ia în calcul achiziţia comună de stocuri de gaze de rezervă şi va propune în acest sens un nou cadru juridic pentru gaze şi hidrogen.

„Consider că pentru a proteja pe viitor cetăţenii europeni de astfel de şocuri, este esenţial ca politica energetică a UE să aibă o abordare unitară, pentru a evita şantajarea statelor membre de către furnizori precum Rusia, care foloseşte în prezent Gazpromul mult mai eficient decât o făcea în trecut cu Armata Roşie”, a mai scris europarlamentarul Eugen Tomac pe pagina de socializare.