Eugen Tomac (PMP): Singura câștigătoare în cazul Bâstroe este Rusia. Suntem o țară mare cu politicieni mici

Relațiile româno-ucrainene s-au tensionat, pe fondul polemicilor legate de Canalul Bâstroe. O reacție vis-a-vis de acest subiect a avut și eurodeputatul PMP Eugen Tomac, care consideră că Președintele Klaus Iohannis putea închide subiectul Bâstroe în doar câteva ore, prin discuții directe cu Volodimir Zelenski.

Totodată, Eugen Tomac a reproșat liderilor politici de la București care au avut reacții inflamate pe acest subiect că fac jocul Rusiei.

”Suntem o țară mare cu politicieni foarte mici. Este singurul lucru pe care mai trebuia să-l facem, după tot felul de capcane care au fost aruncate în spațiul public. Acum o lună de zile, toată lumea era preocupată de situația minorității românești din Ucraina, în condițiile în care atât autoritățile române, cât și cele ucrainene, cu bună știință, au neglijat acest subiect timp de 30 de ani.

Evident că singurul câștigător din această dispută publică ce poate fi tranșată într-o manieră mult mai civilizată, cu atât mai mult cu cât poate oricând președintele Iohannis discuta cu Zelenski orice subiect ce ține de relația bilaterală și mă mir că nu s-a întâmplat acest lucru până acum, pentru a clarifica orice aspect care evident cu interes vădit poate inflama opinia publică din România, deși nu am văzut pe nimeni în spațiul public revoltat de faptul că în Delta Dunării, în România, putem găsi zone puternic poluate, unde nu există nici un fel de măsuri pentru protecția mediului. Singurul câștigător din această dispută publică este evident Rusia.

Rusia își dorește ca Ucraina să aibă relații tensionate cu cât mai mulți vecini. Cine nu înțelege acest element fundamental înseamnă că pur și simplu, cu voie sau fără, face un joc extrem de periculos”, a spus Tomac pentru RFI.

Eurodeputatul PMP consideră că ”această chestiune putea fi tranșată pe relație bilaterală directă și evident că președintele, coordonatorul politicii externe, putea gestiona foarte eficient în doar câteva ore această chestiune, care trebuia închisă imediat. Evident, dacă partea ucraineană încalcă norme și reglementări europene și internaționale, are obligația să sisteze imediat lucrările. Or atât timp cât există această dispută publică, evident că ea nu servește nici României, nici Ucrainei și obligația inclusiv a Comisiei Europene este de a acționa imediat și a limpezi lucrurile”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Avem tricolorul pe etichetă, ce mai contează ce înghițim? Dublul standard,...

Ultima găselniță a politicienilor de la PSD este să-i oblige pe comercianții care vând produse provenite din materii prime românești să se asigure că...
Frlocin Citu (INQUAM_Octav_Ganea)

Florin Cîțu: „Candidez la președinția PNL. Partidul are nevoie de un...

Primul – ministru Florin Cîțu și-a anunțat duminică dimineață candidatura la președinția Partidului Național Liberal. Flancat de un grup de aproximativ 30 – 40 de...