Eurodeputatul Nicu Ștefănuță anunță candidatura independentă pentru un nou mandat în Parlamentul European

Publicat: 28 ian. 2024, 21:30, de Vlad Stefan Orjan, în News , ? cititori
Eurodeputatul Nicu Ștefănuță anunță candidatura independentă pentru un nou mandat în Parlamentul European

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a dezvăluit vineri, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Sibiu, că intenționează să candideze ca independent pentru un nou mandat în Parlamentul European. Ales inițial pe lista USR, Ștefănuță a demisionat din partid în ianuarie 2023 și s-a alăturat Verzilor Europeni, devenind vicepreședinte al Grupului Verzilor în decembrie 2023.

În cadrul conferinței, Ștefănuță a explicat că intenționează să adune 100.000 de semnături pentru a-și depune candidatura ca independent și are nevoie de 300.000 de voturi pentru a obține un al doilea mandat în Parlamentul European.

„Vreau să îmi anunț candidatura la Parlamentul European ca independent, dar nu singur. Independent, dar nu singur înseamnă că am încercat și continu să construiesc o mișcare verde progresistă, cu politici moderne europene, așa cum sunt eu. Am alături de mine două mici partide, se numesc ACUM și SENS, care sunt în această coaliție. Am organizații din societatea civilă, organizații studențești, lucrez cu tineri, deci nu sunt singur și sunt bucuros că am și familia verde europeană, care susține acest proiect de dezvoltare în România”, a explicat Ștefănuță.

Eurodeputatul a subliniat că alegerile europarlamentare sunt singurele care au avut succes în privința candidaților independenți, menționând exemple precum Tokes Laszlo, Elena Băsescu și Mircea Diaconu. Potrivit unui sondaj realizat în 2023, Ștefănuță a menționat că aproximativ 30% dintre români sunt dispuși să voteze un candidat independent la europarlamentare, reflectând „dezamăgirea față de partide în general”.

La conferința de presă au participat și europarlamentarii Thomas Waitz (Austria), copreședinte al Verzilor Europeni, și Alexandra Geese (Germania), vicepreședinte al Grupului Verzilor.

Reamintim că în decembrie 2023, Ștefănuță a devenit primul europarlamentar român membru al Grupului Verzilor și al Alianței Liberale Europene. El a pus bazele Coaliției Verde Progresiste în septembrie 2023, alături de partidele Volt, ACUM și SENS, la București. Actualmente, Ștefănuță este independent, având primul mandat de europarlamentar.