Europa agită puternic Rusia! Trimite în Ucraina rachete cu rază lungă și nu exclude trimiterea de trupe

Publicat: 27 feb. 2024, 07:18, de Filon Stan, în Internațional
Europa agită puternic Rusia! Trimite în Ucraina rachete cu rază lungă și nu exclude trimiterea de trupe
Europa agită puternic Rusia

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, care a strâns 27 de aliați ai Ucrainei la o reuniune din Paris, a declarat că trimiterea de trupe occidentale NATO pe teren în Ucraina nu ar trebui „exclusă” în viitor.

Așadar, Europa irită din ce în ce mai mult Rusia, după ce președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat la întâlnirea cu cei 27 de aliați ai Ucrainei că nu este exclusă trimiterea inclusiv de trupe pe teritoriul ucrainean.

„Nu există astăzi un consens pentru a trimite în mod oficial, asumat şi aprobat, trupe terestre. Dar în dinamică, nimic nu trebuie exclus. Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câştiga acest război”, a explicat preşedintele francez la finalul unei conferinţe internaţionale în sprijinul Ucrainei.

Preşedintele Emmanuel Macron nu a dorit să ofere mai multe detalii despre poziţia Franţei în această problemă, invocând o „ambiguitate strategică, pe care o asum”. Dar „nu am spus absolut deloc că Franţa nu este favorabilă”, a avertizat el. „Nu voi elimina ambiguitatea dezbaterilor din această seară dând nume. Spun că a fost menţionată printre opţiuni”, a adăugat el.

Emmanuel Macron a ținut să precizeze că liderii care în trecut erau dispuși să ajute Ucraina doar cu saci de dormit și căști, astăzi sunt cei care au ajuns la concluzia că ucrainenii au nevoie de tancuri, avioane și rachete cu rază lungă de acțiune.

„Mulţi oameni care astăzi spun „niciodată, niciodată” sunt aceiaşi oameni care au spus „niciodată tancuri, niciodată avioane, niciodată rachete cu rază lungă de acţiune” în urmă cu doi ani. Să avem modestia să constatăm că am întârziat adesea cu şase până la 12 luni. Acesta a fost obiectivul discuţiei din această seară: totul este posibil dacă este util să ne atingem obiectivul”, a mai precizat Macron.

Cu toate că trimit tancuri, avioane și rachete cu rază lungă de acțiune, preşedintele francez a reamintit că aliaţii Ucrainei „nu sunt în război cu poporul rus”, dar că „pur şi simplu nu vor să îi lase să câştige în Ucraina”.

Emmanuel Macron a mai precizat că aliaţii Ucrainei vor crea o coaliţie pentru a livra Ucrainei rachete cu rază medie şi lungă de acţiune.