Retragerea fără torţe: Doi ani de la plecarea OSCE din Ucraina

Publicat: 25 feb. 2024, 14:01, de Vasile Bahrim, în Internațional , ? cititori
Retragerea fără torţe: Doi ani de la plecarea OSCE din Ucraina

Acum doi ani, în primele zile ale invaziei Rusiei în Ucraina, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a decis să se retragă din acestă ţară, lăsând-o pradă Moscovei, exhibându-şi totodată propriile vulnerabilități şi neputinţa în faţa unei situaţii care părea că a fost demult plănuită.

OSCE arăta atunci că este insuficient pregătită pentru situații de criză de o asemenea amploare. Convoaiele OSCE părăsind Ucraina au marcat începutul unei serii de evenimente tragice. Fără un plan de evacuare coeziv, angajații ucraineni ai organizației au fost lăsați să se descurce singuri în fața invaziei. Comunicarea deficitară și lipsa unei susţineri reale au amplificat sentimentul de abandon.

Investigațiile ulterioare au dezvăluit o organizație slab pregătită, cu planuri de evacuare învechite și o rezistență internă împotriva actualizărilor necesare. În acest context, OSCE nu doar că a pus în pericol viețile personalului său ucrainean, dar a și pierdut vehicule blindate și a expus date clasificate.

Cum s-au retras?

Semnalele erau vizibile de săptămâni, dacă nu luni: forțele militare ruse se adunau în jurul Ucrainei, marcându-şi vehiculele cu Z și V, retorica lui Vladimir Putin devenea din ce în ce mai belicoasă, iar agențiile de informații occidentale avertizau că o invazie este iminentă. Cu toate acestea, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), cea mai mare organizație de securitate din lume, a fost surprinsă nepregătită.

Defuncta acum Misiune Specială de Monitorizare a OSCE în Ucraina, desfășurată în perioada 2014-2022, a jucat un rol cheie în observarea și raportarea încălcărilor armistițiului ruso-ucrainean și în susținerea dialogului în Ucraina.

În ciuda provocărilor şi controverselor, printre care se numără reţinerea membrilor misiunii de către separatiștii susținuți de Rusia și critici permanente din partea guvernelor ucrainean și rus, munca lor dificilă a fost considerată importantă și valoroasă.

Pe fondul acumulării trupelor rusești la graniță, unele state participante la OSCE și-au retras cetățenii din Ucraina, lăsând OSCE cu 488 de membri internaționali și aproximativ 478 de angajați locali la momentul invaziei. Personalul local a fost instruit să aștepte instrucțiuni, confruntându-se cu o situație de incertitudine.

Ordinul de evacuare pentru cei 488 de membri internaționali ai SMM a venit la 14 ore după primele atacuri cu rachete rusești. Ruşii erau la marginea Kievului. Evacuarea în convoaie a membrilor misiunii a fost complicată și periculoasă, o parte dintre aceştia pornind spre vest către Republica Moldova și România, alţii spre est, către Rusia. Zeci de vehicule blindate OSCE au rămas într-o gară din Rusia.

Această evacuare complicată și diferențiată între membrii internaționali și cei locali evidențiază provocările logistice și de siguranță cu care se confruntă organizațiile internaționale în situații de criză, precum și importanța planificării și pregătirii adecvate pentru protejarea tuturor angajaților în astfel de circumstanțe.

La doi ani de la aceste evenimente, evacuarea misiunii OSCE aruncă o umbră lungă asupra eficacității și angajamentului organizaţiilor internaţionale care activează în zonele de conflict.

Această retragere – fără torţe – scoate în evidență slabiciunea fundamentală a organizaţiilor de securitate: incapacitatea de a-și proteja propriul personal în momente critice. Acest aspect subliniază nevoia urgentă de reformă internă și de îmbunătățire a protocoalelor de răspuns în situații de criză, pentru a nu repeta greșelile trecutului.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) este o organizație internațională pentru securitate. Se concentrează asupra prevenirii conflictelor, administrării crizelor și reconstrucției post-conflictuale. Este formată din 57 de țări participante din Europa, zona mediterană, Caucaz, Asia Centrală și America de Nord, acoperind spațiul emisferei nordice „de la Vancouver la Vladivostok”. De-a lungul timpului, România şi Republica Moldova şi-au evidenţiat angajamentul faţă de OSCE, contribuind cu numeroşi monitori şi specialişti care au fost trimişi în diferite în zone de conflict.