Europa, epicentrul pandemiei de Covid. Tot mai multe țări intră în lockdown

Europa a devenit din nou epicentrul pandemiei de COVID, tot mai multe țări intrând în lockdown și adoptând restricții dure, informează Reuters.

Europa însumează mai mult de jumătate din media infectărilor calculată la șapte zile la nivel global și aproximativ jumătate dintre cele mai recente decese provocate de Covid-19, potrivit unui bilanț Reuters. Sunt cele mai mari cifre din aprilie anul trecut. 

Campaniile de vaccinare s-au aplanat în ultima perioadă, chiar înainte de lunile de iarnă. Aproximativ 65% din populația Spațiului Economic European (SEE) a primit două doze de vaccin anti-Covid, potrivit datelor UE, dar ritmul imunizării a încetinit în ultimele luni.

Pe lângă țările din Europa de est, unde rata de vaccinare rămâne la un nivel scăzut, Germania, Franța și Țările de Jos se confruntă, de asemenea, cu o creștere a numărului de infecții. Acest lucru presupune o provocare chiar și pentru guvernele cu rate ridicate de imunizare.

Marele plus al acestora îl reprezintă faptul că spitalizările și decesele sunt mult mai mici decât acum un an, iar variațiile mari în funcție de țară în ceea ce privește utilizarea vaccinurilor și a rapelurilor, precum și măsuri precum distanțarea socială fac dificilă tragerea de concluzii pentru întreaga regiune, mai scrie sursa citată. 

Restricții reintroduse în mai multe țări din Europa

Din cauza exploziei numărului de cazuri noi de Covid-19, autoritățile sanitare din mai multe state au decis să reintroducă măsurile anti-epidemice. În Germania, care a înregistrat zilele trecute un record de la începutul pandemiei, cu peste 50.000 de cazuri noi în doar 24 de ore, există informații că unele orașe au anulat din nou piețele și târgurile de Crăciun. În multe regiuni, inclusiv în Berlin, au fost anunțate restricții pentru nevaccinați.

De asemenea, Olanda pregătește intrarea într-un lockdown parţial, care ar trebui să dureze trei săptămâni, relatează Reuters. În Țările de Jos ar urma să închidă teatrele și cinematografele, să anuleze evenimente mari și să închidă cafenelele și restaurantele mai devreme. Va exista o restricţie și în ceea ce privește numărului de persoane care pot veni în vizită, acesta fiind redus la 4. 

Noul val de infecții a pus presiune asupra spitalelor din întreaga țară. Un nou blocaj ar însemna o schimbare drastică de politică pentru guvernul olandez, care până luna trecută credea că o rată relativ ridicată de vaccinare ar însemna că ar putea relaxa în continuare măsurile spre sfârșitul anului.

Aproximativ 85% din populația adultă a Olandei a fost complet vaccinată împotriva COVID-19. Până în prezent, vaccinurile de rapel au fost administrate doar unui mic grup de persoane cu un sistem imunitar slab, iar în decembrie vor fi vaccinate persoanele cu vârsta de 80 de ani și peste.

Majoritatea țărilor UE au pornit și campaniile de vaccinare cu doza booster, inițial pentru persoanele vulnerabile și pentru cele în vârstă, iar ulterior a fost extinsă decizia de imunizare cu doza a treia și la populația generală. 

Adevărata urgență este să lărgim cât mai mult posibil aria de persoane vaccinate, de toate vârstele”, a declarat Carlo Federico Perno, șeful departamentului de diagnosticare, microbiologie și imunologie la Spitalul Bambino Gesù din Roma.

Și guvernele din Europa Centrală și de Est au fost nevoite să ia măsuri drastice.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole