Europa speriată de concurența Chinei

Publicat: 19 mart. 2024, 20:15, de Bogdan Radulescu, în Ultimă oră , ? cititori
Europa speriată de concurența Chinei

Ministrul francez al economiei Bruno Le Maire i-a îndemnat pe europeni investească banii necesari pentru a egala competitivitatea chinezilor.

Europa trebuie să se trezească în faţa concurenţei industriale a Chinei. Dacă nu reacţionăm, suntem morţi!”, a declarat Bruno Le Maire în faţa unei audienţe de directori de companii germane, la o zi după o întrevedere cu omologul său german Christian Lindner.

Temerile privind o depăşire industrială a Europei sporesc în faţa concurenţei Chinei comuniste, unde costurile de producţie sunt mai puţin ridicate, iar subvenţiile din partea statului comunist chinez mai mari.

Oficialul francez și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu degradare economică a Europei. El a îndemnat europenii să răspundă acestei provocări şi să investească banii necesari pentru a ajunge din nou la nivelul de competitivitate al chinezilor.

În acest context, ministrul Bruno Le Maire a cerut Germaniei să accepte mai multă cooperare cu Franța în domeniul inovaţiei tehnologice. El a criticat poziţia Berlinului care este în favoarea unei concurenţe între companiile europene pentru a elabora viitoarea generaţie de lansatoare spaţiale europene.

Europa ar trebui să aibă aceleaşi iniţiative commune pentru a finanţa inovaţia precum cele luate pentru a face faţă crizei Covid-19”, a spus el. Ministrul francez a făcut direct referire la împrumutul comun, decis de cele 27 de state member, pentru a redresa economiile din UE în perioada post-pandemie.

Bruno Le Maire şi-a exprimat de asemenea dorinţa de a pune în aplicare dispozitive de reechilibrare comerciale, pentru a proteja industria europeană în faţa ofertei chineze. Cu toate acestea, Germania este sceptică în privinţa acestui tip de măsuri. Oficialii de la Berlin sunt îngrijorați de eventuale repercusiuni pentru industria germană, în special cea auto, al cărei client principal este China.