Europarlamentarii cer reciprocitatea regimului de vize UE – SUA

Publicat: 22 oct. 2020, 16:14, de Ziarul Puterea, în ACTUALITATE , ? cititori
Europarlamentarii cer reciprocitatea regimului de vize UE - SUA
SUA
Cetățenii români, bulgari, croați și ciprioți sunt în continuare obligați să dețină viză pentru a intra în SUA. Aceasta deși în toți ceilalți cetățeni ai UE nu au nevoie de viză pentru șederile de scurtă durată în SUA , maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile, la fel cum nici cetățenii americani nu trebuie să obțină viză atunci când vizitează Uniunea Europeană.

Cetățenii români, bulgari, croați și ciprioți sunt în continuare obligați să dețină viză pentru a intra în SUA. Aceasta chiar dacă toți ceilalți cetățeni ai UE nu au nevoie de viză pentru șederile de scurtă durată în SUA , maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile, la fel cum nici cetățenii americani nu trebuie să obțină viză atunci când vizitează Uniunea Europeană.

În acest context, Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție prin care îndeamnă Comisia să prezinte un act juridic prin care care să fie suspendat pentru o perioadă de douăsprezece luni dreptul cetățenilor SUA de a intra fără viză în Uniunea Europeană.

Situația creeată de lipsa reciprocității în privința vizelor, care afectează Bulgaria, Croația, Cipru și România, a fost adusă în discuție în mod oficial la 12 aprilie 2014, însă termenul limită pentru acțiune din partea Comisiei a expirat pe data de 12 aprilie 2016.

Cetățenii polonezi au fost la rândul lor afectați în trecut de lipsa reciprocității regimului de vize cu SUA, însă de anul trecut situația s-a schimbat ș acum aceștia pot călători fără viză în Statele Unite ale Americii.