Europol: IPJ Constanţa mai are doar trei aparate radar

Publicat: 08 nov. 2023, 17:00, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Europol: IPJ Constanţa mai are doar trei aparate radar
Europol

După tragedia de la 2 Mai, ministrul de Interne a cerut Poliției din Constanța să se reorganizeze. Însă acest lucru se pare că nu s-a întâmplat. Sindicatul Europol atrage atenția asupra numărului limitat de aparate de radar, dar și asupra altor probleme.

Sindicaliștii susțin că la momentul actual, polițiștii din Constanța dispun de doar trei aparate radar. Dintre acestea, două sunt defecte, iar unul a a fost implicat într-un accident. Numărul limitat de aparate radar nu ar fi singura problemă cu care se confruntă polițiștii.

„Din cele trei radare existente, nu acţionează niciun aparat radar deoarece două sunt defecte, iar unul a fost implicat într-un accident. Avem cel mai mic număr de poliţişti rutieri din ţară, într-un municipiu reşedinţă de judeţ. Avem doar 17 poliţişti rutieri, ajungându-se, astfel, la momente în care avem un singur echipaj de Poliţie Rutieră pe raza municipiului, cât şi a staţiunii Mamaia”, a declarat Daniel Constantin Avasilcăi, reprezentant al Sindicatului Europol.

Ce spune IPJ Constanța?

Nu a durat mult, iar la scurt timp de la apariția acestor acuzații în spațiu public, conducerea inspectoratului județean Constanța a emis un punct de vedere. Reprezentanții instituției susțin că 98% dintre aparatele radar sunt funcționale.

„Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public, cu privire la lipsa radarelor în stațiunea Mamaia și la un plan de amenzi care ar exista la nivelul Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Constanța, Compartimentul de Relații Publice al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța este abilitat să comunice următoarele:

La nivelul formațiunilor rutiere din cadrul Inspectoratului de poliție Județean Constanța există, în prezent, un număr suficient de  autospeciale dotate cu aparate de măsurare a vitezei și de pistoale tip radar. Dintre acestea, aproximativ 98% sunt funcționale.

Acestea sunt folosite pe toate arterele de circulație din județ, inclusiv în municipiul Constanța și stațiunea Mamaia, în funcție de necesități, pentru depistarea conducătorilor auto care nu respectă regimul legal de viteză și, implicit, creșterea gradului de siguranță rutieră, prioritatea poliției constănțene fiind siguranța cetățeanului, inclusiv siguranța acestuia în trafic. 

În situațiile în care unele dintre autospecialele dotare cu radar se află în service pentru efectuarea reviziei tehnice periodice sau reparații, pe artele de circulație din tot județul, inclusiv din municipiul Constanța și stațiunea Mamaia, sunt folosite celelalte aparate de măsurare a vitezei. 

În ceea ce privește afirmațiile potrivit cărora la Biroul Rutier din cadrul Poliției Municipiului Constanța ar exista o normă de amenzi, precizăm următoarele: 
Combatem aceste afirmații și menționăm că principalul obiectiv al Poliției Rutiere este acela de a reduce numărul de accidente rutiere, implicit reducerea numărului de persoane decedate și rănite și, prin aceasta, creșterea siguranței pentru toți participanții la trafic, pietoni sau conducători auto.

Tocmai din aceste considerente, periodic se analizează riscul rutier la nivelul județului Constanța, în scopul prevenirii și combaterii accidentelor rutiere.

Prin intermediul acestor analize se identifică principalele cauze generatoare de accidente rutiere, concentrarea acestora pe zile ale săptămânii, pe intervale orare sau segmente de drum pe care acestea se produc.

În consecință, lucrătorii Biroului Rutier au acționat cu preponderență pe principalele cauze generatoare de accidente rutiere (respectiv neacordare de prioritate pietonilor, neacordarea de prioritate vehiculelor, traversarea prin loc nepermis și nerespectarea regimului legal de viteză.”

”La nivelul municipiului Constanța s-au înregistrat cu 10% mai puține accidente rutiere”

”Rezultatele acestor acțiuni au fost vizibile, în sensul că, în primele 9 luni ale anului 2023, la nivelul municipiului Constanța s-au înregistrat cu 10% mai puține accidente rutiere față de perioada similară a anului 2022.

De asemenea, numărul persoanelor decedate în accidentele rutiere a scăzut cu 72% față de aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce demonstrează faptul că, prin aceste analize urmate de acțiuni ale polițiștilor rutieri, a fost atins principalul obiectiv al Poliției Rutiere, respectiv siguranța în trafic.

În ceea ce privește afirmația potrivit căreia polițiștii ar fi ”penalizaţi” la acordarea calificativelor de evaluare, în funcție de norma de amenzi, precizăm faptul că, în cursul anului 2022, toți polițiștii din cadrul Biroului Rutier al Poliției Municipiului Constanța au primit calificativul foarte bine, iar numărul de sancțiuni aplicate nu a fost un criteriu”, se arată într-un comunicat al IPJ Constanţa.