Eutyrox se va găsi din nou la vânzare în farmacii

O nouă variantă a fost găsită pentru ca persoanele care au problem medicale și care sunt dependente de medicamentul Eutyrox să poată găsi medicamentul pe piața farmaceutică.

Astfel, Asociaţia Distribuitorilor de Medicamente, ADEM, a anunțat că a găsit o soluție pentru achiziționarea și punerea în vânzare a Euthyrox 100 de micrograme (mcg) din import paralel.

Euthyrox 100 mcg comprimate este făcut pe bază de levotiroxină și se folosește pentru tratarea unor boli tiroidiene. Demersul ADEM, în  care s-a implicat și Ministerul Sănătății, a început încă din luna martie. Ideea de a completa, prin import paralel, cantităţile puse pe piaţă de producător le-a venit după cep e piața internă medicamentul aproape dispăruse.  Astfel, după acest import paralel un număr mare de pacienţi vor avea acces la acest medicament esenţial.

Noua formulare a Euthyrox comprimate – fără lactoză – este disponibilă din 2019 în 21 de state europene, iar din octombrie 2019 şi în România.

”Ne aflăm, cu una dintre companiile distribuitoare angro membră a ADEM şi deţinător al autorizaţiei de import paralel, la finalul procedurilor de punere pe piaţă a Euthyrox. Medicamentul este importat din Italia”, se arată într-un comunicat al ADEM.

Potrivit sursei citate, deţinătorul autorizaţiei de import a reambalat medicamentul pentru a fi pus pe piaţă în România, conform procedurilor legale în vigoare privind etichetarea şi serializarea, aplicabile pentru medicamentele importate paralel.

Preţul Euthyrox importat paralel este acelaşi cu al Euthyrox importat direct în România şi a fost publicat în Monitorul Oficial în 10 septembrie, arată ADEM. Importatorii suțin că pe piață vor fi disponibile aproximativ 25.000 de cutii a 50 de comprimate. De asemnea, medicamentul va fi distribuit în farmacii începând cu 28 septembrie.

Aceste cantităţi vor asigura necesarul pe 3 luni a 12.500 de pacienţi sau pe o lună a 37.500 de pacienţi.

Doar că medicamentele importate paralel nu sunt compensate în România, spre deosebire de alte state europene, prin urmare Euthyrox din import paralel va putea fi achiziţionat din farmacii doar la preţ cu amănuntul, nedecontat de stat. Cei de la ADEM susțin că o cutie cu 50 de comprimate asigură tratamentul unui pacient pe o durată de 1,5 luni. Astfel că reprezentanții instituției au decis să nu se vândă mai mult de 3 cutii cât ar fi necesarul pe maxim 3 luni.  

Reprezentanţii ADEM precizează că pentru a evita orice confuzie în rândul pacienţilor şi având în vedere „riscul de dezechilibre tiroidiene şi reacţii adverse asociate tranziţiei” de la formularea nouă comercializată în prezent în România, fără lactoză, la cea veche, cu lactoză, din import paralel şi/sau invers, o comunicare adecvată către profesioniştii din domeniul sănătăţii şi pacienţi va fi publicată pe site-ul ANMDMR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...