Evenimentele reale ale Revoluţiei: Ungaria şi România realizează în coproducţie filmul „Sibiu ’89”

Ungaria şi România realizează în coproducţie un film care se va intitula „Sibiu ’89” şi care va avea la bază evenimentele reale ale Revoluţiei din 1989 care a răsturnat regimul comunist din România.

Pelicula este regizată de Tudor Giurgiu , cu sprijinul Institutul Naţional de Film (NFI) din Ungaria. Institutul Naţional de Film din Ungaria a decis acordarea unui sprijin de 123,6 milioane de forinţi (350 000 de euro) pentru realizarea coproducţiei “Sibiu ’89”, care va prezenta evenimentele din 1989, se arată în comunicatul remis de NFI, miercuri, agenţiei ungare de presă MTI. Potrivit comunicatului, “Sibiu ’89” va prezenta o poveste mai puţin cunoscută, care a avut loc în zilele haotice ale demonstraţiilor civile violente care au dus la o ciocnire sângeroasă între armată şi organele represive ale lui Ceauşescu, Miliţia şi Securitatea. 

Filmul care urmează să fie realizat va aminti de panica şi haosul care s-a creat prin oraş în timpul unei urmăriri a “teroriştilor” care au fost consideraţi ca fiind responsabili pentru crimele comise. Nu se putea avea încredere în nimeni, şi oricine putea fi un duşman. Comunicatul precizează, totodată, că Tudor Giurgiu a înregistrat numeroase succese ca regizor şi producător al mai multor filme şi că a participat, în calitate de coproducător, la mai multe filme maghiare (“De ce fierbe copilul în mămăligă”, “Spirala”).

Filmările vor avea loc în România

În film vor juca actori români, printre care Alex Calangiu, Ionuţ Caraş, Leonid Doni, Nicu Mihoc şi Cristi Popa, dar şi actori maghiari precum József Bíró, Áron Dimény şi Zoltán Deák. Directorul de imagine al filmului va fi Alexandru Sterian.

Filmul va fi o coproducţie între Libra Films din România (producător: Oana Giurgiu, Tudor Giurgiu) şi Mythberg Films din Ungaria. O serie de cineaşti maghiari de mare renume vor face parte din proiect, producător va fi József Berger, montajul va fi realizat de Réka Lemhényi, iar muzica va fi compusă de Tibor Cári. Potrivit comunicatului, filmările vor avea loc în România şi vor începe în luna februarie, montajul, toată post-producţia audio-vizuală, VFX-ul şi compoziţia muzicală urmând să fie realizate în Ungaria.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole