Evgheni Prigojin s-a filmat la Bahmut lângă sicriele unui american şi unui turc, acoperite de steaguri: „Așa îl vom preda Statelor Unite ale Americii”

Război în Ucraina. Şeful Grupului Wagner a publicat joi o înregistrare video cu un schimb de prizonieri între ucraineni şi ruşi. Evgheni Prigojin a publicat inclusiv imagini cu transferul cadavrelor a doi ‘”mercenari” străini un american, Nicholas Meimer, şi un turc. Cei doi au fost înapoiaţi ucrainenilor în sicrie acoperite cu steagurile ţărilor lor. 

Șeful grupului paramilitar rus Wagner a declarat joi pentru CNN că a predat Ucrainei cadavrul lui Nicholas Maimer, un fost soldat din forțele speciale ale armatei americane, ucis în bătălia de la Bahmut. Întrebat de CNN dacă Grupul Wagner a returnat cadavrul sergentului Maimer, așa cum a promis săptămâna trecută, Prigojin a răspuns: „Astăzi (joi) la ora 15:00, am predat trupul americanului Nicholas Maimer părții ucrainene.”

Cine este soldatul american ucis la Bahmut

Nicholas Maimer se afla într-o clădire din Bahmut care s-a prăbușit după ce a fost lovită de artilerie, potrivit locotenentului american Perry Blackburn. Acesta, la fel ca Nicholas Maimer, este un soldat pensionat, este fondatorul organizației non-profit AFGFree şi lucra în Ucraina. Ucrainenii care luptau cu Maimer credeau că acesta fie a fost prins în clădirea prăbușită, fie ucis de artilerie rusă, a declarat Blackburn. CNN nu a putut verifica în mod independent detaliile morții lui Maimer, conform observatornews.ro.

O filmare publicată pe Telegram de serviciul de presă al lui Prigojin îl arată pe șeful Wagner stând lângă două sicrie, unul acoperit cu un steag american și unul cu un steagul turc. „Americanul a murit în luptă în „Cuib” (n.r. una dintre ultimele zone controlate de ucraineni în vestul Bahmutului)”, a spus Prigojin. Al doilea sicriu conținea cadavrul unui cetățean turc care se afla în Bahmut împreună cu partenera sa.

„Au fost găsiţi sub ruinele unei clădiri, sau mai exact el și documentele lui. Când ucrainenii s-au retras, au aruncat în aer clădirea, iar cei doi au murit sub clădirea distrusă. Nu am reușit să o scoatem afară pe ea, dar l-am scos pe el și îl vom înapoia patriei sale”, a spus Prigojin despre cetățenii turci. CNN nu a putut verifica independent unde sau data la care au fost filmate imaginile.

Cartierul General de Coordonare al Ucrainei pentru Tratarea Prizonierilor de Război a confirmat pentru CNN că trupul lui Maimer, împreună cu cadavrul unui cetățean turc, au fost returnaţi în Ucraina joi în timpul unui schimb de prizonieri.

Prigojin ar fi prezentat cadavrul lui Nicholas Maimer într-o altă fimare, publicată săptămâna trecută. Într-un clip realizat de un blogger militar pro-Kremlin, Alexander Simonov, în care spunea că „avansăm către pozițiile Wagner în regiunile vestice din Artyomovsk (n.r. numele rusesc pentru Bahmut), Prigojin apare inspectând un cadavru şi documentele sale de identificare.

„Așa că îl vom preda Statelor Unite ale Americii, îl vom pune într-un sicriu, îl vom acoperi cu steagul american cu respect pentru că nu a murit în patul lui ca bunic, ci a murit în război. Şi cel mai probabil o (moarte) demnă, nu?”, spunea atunci Prigojin. O rudă a lui Maimer a confirmat că cadavrul din filmare era cel al lui Maimer.

„Interpretez aceste imagini ca începutul campaniei internaționale de PR a lui Prigojin. Adică, uite, sunt un om normal, îi respect pe cei căzuți în luptă, aici sunt trupurile lor, în sicrie, cu steaguri. Puteți face afaceri cu mine, sunt omul potrivit. Și fără a ţipa despre negri şi porci” a comentat pe Twitter rusul Maxim Mironov, profesor de economie, stabilit în Madrid.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...