Ex-consilier al lui Putin condamnat la închisoare pentru fraudă

Publicat: 23 dec. 2023, 20:00, de Ovidiu Zară, în Internațional , ? cititori
Ex-consilier al lui Putin condamnat la închisoare pentru fraudă

Mihail Abyso, fostul consilier al președintelui Vladimir Putin şi fost ministru, până în 2018, pentru proiectul „Open Government”, menit să garanteze transparența puterii de stat și apropierea de cetățeni, a fost condamnat la 12 ani de închisoare cu executare de un tribunal din Moscova, pentru fondarea unei organizații criminale și pentru fraudă.

Aflat în detenţie de cinci ani, Mihail Abyso (51 ani) a fost acuzat că, în calitate de demnitar, a furat miliarde de ruble în perioada 2012 – 2018 pe care le-a transferat în conturi din străinătate.

Potrivit judecătorilor, Abysov a înșelat acționarii companiilor care furnizează energie electrică regiunii Novosibirsk din Siberia și a sifonat ilegal fonduri în străinătate alături de alte persoane.

Potrivit hotărârii, el a furat 4.000.000.000 ruble, echivalentul a circa 44 de milioane de dolari, motiv pentru care procurorii ceruseră condamnarea sa la 19 ani de închisoare cu executare.

La un moment dat Abysov s-a mutat în Italia, dar în 2019 a fost ademenit la Moscova sub pretextul de a discuta anumite afaceri cu premierul de atunci, Dmitri Medvedev. La sosirea sa în Rusia, în martie 2019,serviciul de informații interne FSB îl aștepta şi imediat a fost arestat.

În 2018, Forbes a estimat averea lui Abyzov la 600 de milioane de dolari.
Nu este prima dată când un membru de rang înalt al fostului cabinet al lui Medvedev a trebuit să răspundă penal pentru fraude cu bani publici.

În 2016, ministrul economiei de atunci, Alexei Uliukayev, a fost reținut pentru extorcare și acceptare de mită. Condamnat la opt ani de închisoare, în 2017, el a fost eliberat în luna mai a anului trecut.