Ex-ministru al Energiei: prețul gazelor s-ar putea majora cu 25-30%

Prețul gazelor ar putea crește cu un sfert și chiar o treime, crede fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu. În opinia sa, motivul este generat de finalizarea gazoductului BRUA 1, ale cărui costuri vor trebui amortizate în viitorul apropiat.

În opinia expertului roman în energie, nu au fost depuse toate eforturile pentru optimizarea proiectului.

„Din păcate, România nu a făcut suficiente eforturi pentru ca interconectările dintre Grecia și Bulgaria să se realizeze în același timp cu BRUA 1, deși angajamentele erau pentru toata lumea. De asemenea, Comisia Europeană nu a fost intransigentă cu respectarea angajamentelor și legislației europene. În aceste condiții, riscurile ca această conductă să rămână goală cresc, mai ales că mai devreme de cinci ani este exclus ca România să aibă vreo producție semnificativă în Marea Neagră. În această ipoteză nedorită, costurile cu transportul din facturile plătite de cetățeni și industrie ar putea să crească cu cel puțin 25-30% pentru că amortizarea BRUA nu poate aștepta și va începe în curând”, a scris Răzvan Nicolescu pe Facebook.

În opinia sa, execuția lucrării a fost una de calitate, existând semen de întrebare doar cu privire la ponderea produselor românești

„Transgaz a făcut o treabă bună din punct de vedere operațional în realizarea acestui proiect, fără depășiri de costuri sau întârzieri majore. Compania a demonstrat o bună capacitate de a realiza proiecte complexe în domeniul său de activitate. Nu îmi este clar încă impactul investiției pentru economia românească, adică câte echipamente și conducte au fost produse local”, a adăugat Nicolescu.

Fost director de afaceri publice și reglementare în OMV Petrom și vicepreședintele CA al Agenției Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în Energie (ACER), a fost numit ministru al Energiei în 2014, de către premierul Victor Ponta.

Proiectul BRUA, faza I, inaugurat în prezența președintelui Iohannis, constă în construirea unei conducte noi de transport gaze care va conecta Nodul Tehnologic Podişor cu Staţia de Măsurare Gaze Horia, pe direcţia Podişor – Corbu – Hurezani – Haţeg – Recaş – Horia. Sunt necesare lucrări în plus pentru a putea fi folosită pe direcția Ungaria sau chiar Serbia.

Prima parte a proiectului era estimată la 480 milioane euro, din care 180 milioane de euro reprezintă finanțare europeană. Scopul declarat al proiectului este asigurarea unei capacităţi de transport gaze naturale spre Ungaria de 1,75 mld.mc/an, respectiv de 1,5 mld.mc/an spre Bulgaria.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Miere (Foto: PxHere)

Mierea importată din afara UE, la control

Analizele pentru mierea importată din afara UE ar urma să fie efectuate în cadrul unui laborator de referinţă la nivel naţional. Aceasta este concluzia...
Povestea numelui ”Piedone”: Nașul meu a fost Șerban Huidu

Presiuni mari asupra lui Piedone pentru a se retrage. Ce spune...

Cristian Popescu Piedone susține că, în ciuda, amenințărilor și umilințelor la care a fost supus, acesta nu se va retrage din cursă și va...